current views are: 10

3 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση23:06

Το Top 10 των βιβλίων της «κρίσης» για το καλοκαίρι

Δέκα βιβλία για να δείτε φως στην άκρη του τούνελ των αντικρουόμενων απόψεων και των εξαγγελιών.

Δημοσίευση 23:06’

Δέκα βιβλία για να δείτε φως στην άκρη του τούνελ των αντικρουόμενων απόψεων και των εξαγγελιών.

Δέκα βιβλία για να δείτε φως στην άκρη του τούνελ των αντικρουόμενων απόψεων και των εξαγγελιών.

  1. «Μετακαπιταλισμός –Ένας οδηγός για το μέλλον μας» του Πωλ Μέισον από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο γνωστός δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του Γιάνη Βαρουφάκη περιγράφει το πλαίσιο, οικονομικό και πολιτικό, μέσα στο οποίο θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια ή… θα αλλάξουμε σελίδα.
  2. «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ από τις εκδόσεις Πατάκη. Λίγα βιβλία έχουν προκαλέσει τόσο θόρυβο τα τελευταία χρόνια. Για αναγνώστες που θέλουν να έχουν άποψη από… πρώτο χέρι για τα όσα διαμείβονται στη δημόσια αρένα.
  3. «Τα… αν της ανάπτυξης» του Γιάννη Μυλόπουλου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ένα κάλεσμα για μια μορφωτική «επανάσταση» από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο και διανοητή.
  4. «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ο τέως υπουργός οικονομικών δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων μέσα από την προσωπική του διαδρομή και εμπειρία.
  5. «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού» του Guy Verhofstadt από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Μια πραγματεία για την «αναγκαιότητα» της ευρωπαϊκής ενοποίησης από έναν ορκισμένο ευρωπαϊστή.
  6. «Η αρχή της ασφάλειας» του Frédéric Gros από τις εκδόσεις Πόλις. Μια εξαιρετική πραγματεία για την κρίση των ιδεών στην Ευρώπη και την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ανασφάλειας ως μοχλού για την αποπολιτικοποίηση και το έλεγχο των ανθρώπων.
  7. «Πρώτη φορά αριστερά» των Γιάννη Μηλιού, Στάμου Παπαστάμου, Τάσου Παππά και Γεράσιμου Προδρομίτη από τις εκδόσεις Πεδίο. Ο τίτλος τα λέει όλα.
  8. «Κρίση εποχής ή εποχή της κρίσης» των Alain Badiou, Jacques Généreux, Amin Maalouf από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Ένας φιλόσοφος, ένας οικονομολόγος και ένας λογοτέχνης διαπραγματεύονται την κρίση από διαφορετικές σκοπιές.
  9. «Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας» του Γιάννη Λούλη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος δίνει τις δικές του εξηγήσεις για τα όσα έγιναν –και δεν έγιναν- στη διάρκεια της περυσινής διαπραγμάτευσης και τον τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες των διαφόρων «παικτών» βάρυναν στην τελική έκβαση.
  10. «Από τον μεγάλο πόλεμο στην διαρκή κρίση» του Μαρκ Σενέ από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής και οικονομικός ακτιβιστής αναλύει τους τρόπους με τους οποίους χρηματοπιστωτική «αριστοκρατία» υπονόμευσε τις ουσιώδεις αρχές της δημοκρατίας. Διαφωτιστικό.