current views are: 15

22 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση20:25

Το Top 10 των νέων κλασικών

10 βιβλία για το καλοκαίρι που επανακυκλοφόρησαν ή κυκλοφόρησαν με καθυστέρηση χρόνων στα ελληνικά. Συστήνονται με ενθουσιασμό!

Δημοσίευση 20:25’

10 βιβλία για το καλοκαίρι που επανακυκλοφόρησαν ή κυκλοφόρησαν με καθυστέρηση χρόνων στα ελληνικά. Συστήνονται με ενθουσιασμό!

10 βιβλία για το καλοκαίρι που επανακυκλοφόρησαν ή κυκλοφόρησαν με καθυστέρηση χρόνων στα ελληνικά. Συστήνονται με ενθουσιασμό!

Υπάρχουν κάποια βιβλία που, όσο και αν τα αναζητήσει κανείς, δεν θα τα βρει. Για παράδειγμα, το «2666» του Ρομπέρτο Μπολάνιο από τις εκδόσεις Άγρα, το οποίο έχει εξαντληθεί εδώ και χρόνια.  Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα βιβλία που για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, λογοτεχνικών συρμών ή απλής άγνοιας δεν κυκλοφόρησαν στα ελληνικά έγκαιρα. Ευτυχώς, για μερικά από αυτά η τύχη γύρισε και έτσι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τα απολαύσουμε στη γλώσσα μας.

Η σημερινή λίστα προτεινομένων για το καλοκαίρι περιλαμβάνει βιβλία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη μας, ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα μέχρι πριν από λίγους μήνες στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

  1. «Ο μαιτρ της δευτέρας παρουσίας» του Λέο Περούτς από τις εκδόσεις Κίχλη. Το αριστούργημα του αυστριακού συγγραφέα, γραμμένο το 1921, είναι ένα αστυνομικό μυστήριο με φόντο την υψηλή κοινωνία της Βιέννης των αρχών του εικοστού αιώνα. Αριστοτεχνικά γραμμένο, περιγράφει με ακρίβεια τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής, ενώ ταυτόχρονα θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την τέχνη και την ηθική.
  2. «Άπαντα τα ποιητικά» του Μενέλαου Λουντέμη από τις εκδόσεις Πατάκη. Όλα τα ποιήματα του συγγραφέα του «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» σε έναν τόμο. Συλλεκτική έκδοση.
  3. «Ο άρχοντας των μυγών» του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το εμβληματικό έργο που μεγάλωσε γενιές εφήβων, μια εφιαλτική προφητεία για το μέλλον της ανθρωπότητας, κυκλοφορεί ξανά.
  4. «Το ηλεκτρικό πρόβατο» του Φίλιπ Ντικ από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα δυστοπικό αριστούργημα από τον κορυφαίο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας.
  5. «Η Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη από της εκδόσεις Κέδρος. Ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας, κύκνειο άσμα και απολογισμός ζωής της συγγραφέως. Ανάμεσα στα δύο-τρία βιβλία νεοελλήνων συγγραφέων που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κανείς.
  6. «Το παγοδρόμιο» του Ρομπέρτο Μπολάνιο από τις εκδόσεις Άγρα. Ένα «παραλίγο» αστυνομικό μυθιστόρημα από τον κορυφαίο χιλιανό συγγραφέα.
  7. «Ο αναρχικός τραπεζίτης» του Φερνάντο Πεσόα από τις εκδόσεις Gutenberg. Ένα «διαλεκτικό» μυθιστόρημα για τις πρακτικές όψεις της ζωής, το χρήμα, την εξουσία και τους νόμους, από την πένα του δεξιοτέχνη και πολυπρόσωπου πορτογάλου μοντερνιστή.
  8. «Ο αόρατος άνθρωπος» του G.H. Wells από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ο Γκρίφιν, ένας ταλαντούχος φοιτητής της Χηµείας, ανακαλύπτει τη µυστική συνταγή που θα τον κάνει αόρατο. Οι συνέπειες αυτού του πειράµατος είναι τροµακτικές. Ο «εφευρέτης» του επιστημονικού μυθιστορήματος στα καλύτερά του.
  9. «Τα πάντα ρει» του Βασίλι Γκρόσμαν από τις εκδόσεις Γκοβόστης. Η συνέχεια του πολύκροτου «Ζωή και Πετρωμένο» του ουκρανού συγγραφέα διαδραματίζεται μετά από τον θάνατο του Στάλιν. Ένα δριμύ κατηγορώ κατά του σοβιετικού καθεστώτος.  
  10. «Το βιβλίο των φανταστικών όντων» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες από τις εκδόσεις Πατάκη. Εκατόν είκοσι μυθολογικά πλάσματα σε ένα απολαυστικό συναξάρι από έναν παραμυθά αξιώσεων.