current views are: 14

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:14

SOS! Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης του Τζόζεφ Στίγκλιτς

Το νέο «αποκαλυπτικό» βιβλίο για το ευρώ του νομπελίστα οικονομολόγου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δημοσίευση 11:14’

Το νέο «αποκαλυπτικό» βιβλίο για το ευρώ του νομπελίστα οικονομολόγου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το νέο «αποκαλυπτικό» βιβλίο για το ευρώ του νομπελίστα οικονομολόγου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων χρόνων, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Κολούμπια, τιμημένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, επανέρχεται με ένα βιβλίο για το θέμα που απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών: Το κοινό νόμισμα και οι τρόποι με το οποίο αυτό επιδρά στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το βιβλίο με τίτλο «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης» κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία τον Αύγουστο και προκάλεσε θύελλα συζητήσεων για τη σκληρή κριτική που ασκεί στη λιτότητα των προγραμμάτων διάσωσης και την –λανθασμένη κατά τον συγγραφέα- πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Σε αυτό ο διάσημος οικονομολόγος, ένας από τους εκατό ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως σύμφωνα με το Time και σύμβουλος της κυβέρνησης Κλίντον, σκιαγραφεί τρεις εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον: θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και στις πολιτικές που επιβάλλονται στις χώρες μέλη που πλήττονται περισσότερο, μια καλή διαχείριση του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα τολμηρό νέο σύστημα το οποίο αποκαλεί «ευέλικτο ευρώ», προτείνοντας έναν διαχωρισμό σε «βόρειο» και «νότιο» ευρώ.

Η ελληνική έκδοση είναι ενισχυμένη με ένα επιπλέον κεφάλαιο για το Brexit, το οποίο γράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του σχετικού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο του 2016.

Ανάμεσα στα σημεία που θα συζητηθούν είναι και η ανάλυση του Στίγκλιτς για το ελληνικό «πρόβλημα», το οποίο, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να ξεπεραστεί εκτός της ζώνης του ευρώ, με την εισαγωγή ενός συστήματος βασισμένου αποκλειστικά στο πλαστικό χρήμα.

Το βιβλίο «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης» του Τζόζεφ Στίγκλιτς θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.