current views are: 10

31 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση21:45

«Άνω τελεία» από την Κική Δημουλά

Η νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Ίκαρος

Δημοσίευση 21:45’

Η νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Ίκαρος

Η νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Ίκαρος

Η νέα ποιητική συλλογή της ακαδημαϊκού και λογοτέχνιδας Κικής Δημουλά κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Ίκαρος. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνισή της στα γράμματα, η ποιήτρια επανέρχεται με μια «Άνω τελεία», εξομολογητική, αυτοκριτική και απολύτως λυρική, όπως μας έχει συνηθίσει στην έως τώρα πορεία της.

Δυο λόγια για την συγγραφέα:

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, όπου και ζει. Παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί 25 χρόνια. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1964 απέσπασε εύφημη μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα για τη συλλογή «Επί τα ίχνη». Το 1972 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Το 2001 της απονεμήθηκε το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της, και Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Η Association Capitale Européenne des Littératures την βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε για τον σύνολο του έργου της με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά.


σχετικα αρθρα