current views are: 10

30 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:55

Καλά ματωμένα Χριστούγεννα!

Τα επτά καλύτερα noir μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το δεύτερο εξάμηνο του ’16  για … αιμοδιψείς αναγνώστες

Δημοσίευση 14:55’

Τα επτά καλύτερα noir μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το δεύτερο εξάμηνο του ’16  για … αιμοδιψείς αναγνώστες

Τα επτά καλύτερα noir μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το δεύτερο εξάμηνο του ’16  για … αιμοδιψείς αναγνώστες

• «Η νυχτερίδα» (ειδική επετειακή έκδοση για τα 20 χρόνια του Χάρι Χόλε), Jo Nesbo, εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ίδια η «Νυχτερίδα» πρωτοκυκλοφόρησε στη Νορβηγία πριν από 20 χρόνια. Η έκδοσή της σήμανε τη γέννηση του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε και την καθιέρωση του δημιουργού της Jo Nesbo ως super star. Η τωρινή έκδοση απευθύνεται στους φανατικούς του Nesbo αλλά και σε εκείνους που αναζητούν ένα έξυπνο δώρο. Σκληρόδετη, με πρόλογο και υπογραφή του συγγραφέα, θα ικανοποιήσει τους πρώτους και θα λύσει τα χέρια των δεύτερων.


• «Τρία μαύρα νούφαρα», Michel Bussi, εκδόσεις Κέδρος. Στο Ζιβερνί, τόπο διαμονής του κορυφαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ, η γαλήνη διακόπτεται από μια σειρά φόνων. Οι φήμες που οργιάζουν αναφέρονται σε πίνακες που αγνοείται η τύχη τους, ανάμεσά τους οι περίφημες «Μαύρες νυμφαίες» του Μονέ. Πολυβραβευμένο, συναρπαστικό, θα μαγνητίσει το βλέμμα όσων ξετρελάθηκαν με το αξέχαστο «Μανία με τον Καραβάτζο» του Μπανκς Όλιβερ (εκδ. Άγρα).


• «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται», Philip Kerr, εκδόσεις Κέδρος. Ένα από τα καλύτερα έργα του Κερ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, διαδραματίζεται τις «παραμονές» των Ολυμπιακών Αγώνων του ’36 στο Βερολίνο. Σε μια πόλη που βρωμάει μπαρούτι, όπου οι άνθρωποι εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν πίσω τους το παραμικρό ίχνος, ο αστυνομικός της δίωξης εγκλημάτων κατά της ζωής της γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξωφρενική συνομωσία ναζί αξιωματούχων και αμερικανών μαφιόζων για τα λεφτά των ολυμπιακών έργων.


• «Ο Γιάννης Μαρής για την υπόθεση Πολκ» του Γιώργου Λεονταρίτη – «Ποιος σκότωσε τον Πολκ» του Γιάννη Μαρή, εκδόσεις Άγρα. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν πρόκειται περί νουάρ μυθιστορήματος αλλά περί ρεπορτάζ για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ το 1948 στη Θεσσαλονίκη και τα συναφή γεγονότα. Ο Γιάννης Μαρής παρακολούθησε την υπόθεση ως ανταποκριτής της σοσιαλιστικής εφημερίδας «Μάχη» και επανήλθε σε αυτή το 1977 για την εφημερίδα Ακρόπολις. Αν ψάχνετε για σασπένς, ο συνδυασμός των πραγματικών γεγονότων –έως σήμερα δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα «ποιος σκότωσε τον Πόλκ;»- και της πένας του Γιάννη Μαρή είναι ό,τι καλύτερο μπορούσατε να ελπίζετε.
• «Ο Μαιγκρέ στους Φλαμανδούς», Georges Simenon, εκδόσεις Άγρα. Ο συγγραφέας επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, τη Φλάνδρα, «μεταμφιεσμένος» στον αγαπημένο του ήρωα για να διαλευκάνει ένα έγκλημα που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν διαπράχτηκε. Μια κοπέλα από εργατική οικογένεια εξαφανίστηκε και η τοπική κοινωνία έχει στρέψει τους προβολείς στην οικογένεια εκείνου που όλοι πιστεύουν ότι είναι ο πατέρας του παιδιού της. Κάτω από έναν μολυβένιο ουρανό, δίπλα στο φουσκωμένο κανάλι που προμηνύει καταστροφές, στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου, η εξαφάνιση της κοπέλας μοιάζει με τη σταγόνα που θα οδηγήσει σε ένα ξεχείλισμα ταξικής αντιπαλότητας και βίας.
• «Απ’ τον αέρα πιο ελαφριά», Φεδερίκο Ζανμέρ, εκδόσεις Opera. Ένα δεκατετράχρονος αποφασίζει να ληστέψει μια υπέργηρη κυρία. Όμως εκείνη τον κλειδώνει στο μπάνιο του σπιτιού της και τον υποχρεώνει να ακούσει την ιστορία της. Κωμικοτραγικό και αναπάντεχα αγωνιώδες, το μυθιστόρημα του Ζανμέρ είναι ένα διαφορετικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει.


• «Το ρέκβιεμ του Σαββάτου», Nicci French, εκδόσεις Διόπτρα. Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια από τότε που η δεκαοκτάχρονη  Χάνα Ντόχερτι καταδικάστηκε για την άγρια δολοφονία της οικογένειάς της. Στο ψυχιατρείο όπου εκτίει την ποινή της, η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν βασανίζεται από υποψίες. Μήπως η Χάνα, όπως και η υπόλοιπη οικογένειά της, είναι θύμα δικαστικής πλάνης; Μήπως η καταδίκη της δεν ήταν τίποτε άλλο από μια επιτυχημένη προσπάθεια συγκάλυψης μιας αλήθειας απείρως πιο τρομακτικής από το ψέμα που είδε το φως της δημοσιότητας. Το συγγραφικό δίδυμο -ζευγάρι στη ζωή και στο γράψιμο- που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Nicci French σε μια ακόμα μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

 


σχετικα αρθρα