ΒΙΒΛΙΟ

H Υπεράσπιση της Ευρώπης του Λουκά Τσούκαλη στο ΕΜΣΤ

Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2017, 13:36 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2017, 13:45
H Υπεράσπιση της Ευρώπης του Λουκά Τσούκαλη στο ΕΜΣΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης  Στουρνάρας, ο Γιώργος Καμίνης και ο Πέτρος Μάρκαρης παρουσιά προσωπικοτήτων από τον πολιτικό κόσμο και πανεπιστημιακών

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης  Στουρνάρας, ο Γιώργος Καμίνης και ο Πέτρος Μάρκαρης παρουσιά προσωπικοτήτων από τον πολιτικό κόσμο και πανεπιστημιακών

Το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, «Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή;» (εκδ. Παπαδόπουλος), παρουσιάστηκε  στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Στον χαιρετισμό του, ο εκδότης  Γιάννης Παπαδόπουλος τόνισε πως σε μια περίοδο που τίθενται τόσα ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Νίκη Λυμπεράκη στη σύντομη εισαγωγή της έκανε μία αναφορά στη συγκυρία της έκδοσης του βιβλίου και χαρακτήρισε όλους τους ομιλητές του πάνελ ως εκπροσώπους της συνιστώσας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η πολιτική, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο πολιτισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη δουλειά του Λουκά Τσούκαλη και αφού αναφέρθηκε στα μείζονος σημασίας ζητήματα που αναλύονται στο βιβλίο «Υπεράσπιση της Ευρώπης», όπως την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τη δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επισήμανε πως «η υπεράσπιση της Ευρώπης επιτυγχάνεται πρώτα με τοπικές μάχες και μετά με ευρωπαϊκές καθώς τα κράτη-μέλη θα οριοθετήσουν την Ευρώπη που επιθυμούν».

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε τη άποψη πως η «Υπεράσπιση της Ευρώπης» αποτελεί ένα συναρπαστικό, κορυφαίο βιβλίο πολιτικής οικονομίας και διεθνούς διπλωματίας που προσφέρει μια κριτική ματιά στις εξελίξεις και στηλιτεύει το δογματισμό. Στη δική του τοποθέτηση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έκανε ειδική αναφορά στη μετά Brexit εποχή σημειώνοντας πως η ένωση της Ευρώπης μπορεί να είναι νομισματική αλλά δεν είναι ακόμη οικονομική.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Καμίνης ο οποίος δήλωσε πως αφότου ολοκλήρωσε την ανάγνωση του βιβλίου είχε την αίσθηση πως ο συγγραφέας τον είχε οδηγήσει σε ένα νέο γνωστικό σύμπαν και τόνισε την άποψη που εκφράζεται στο βιβλίο πως η Ευρώπη χρειάζεται όχι απλώς μια διαφορετική αλλά και μία διαφοροποιημένη ολοκλήρωση.

Ο Πέτρος Μάρκαρης χαρακτήρισε την «Υπεράσπιση της Ευρώπης» ως ένα εξαιρετικό έργο, αποκαλυπτικό για την Ευρώπη με τον ίδιο να δηλώνει πως μετά την ανάγνωση του «είδε το μεγάλο κενό της Ευρώπης» και βασιζόμενος σε προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα στο βιβλίο, έκανε τις δικές του τοποθετήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που έχασε δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές στην πολύ φροντισμένη ελληνική έκδοση, τους ομιλητές και το κοινό - που η προέλευση του ξεπέρασε κάθε προσδοκία – και υπογράμμισε πως η συγγραφή του εν λόγω έργου προέκυψε επειδή βιώνουμε τη χειρότερη κρίση από την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μια κρίση υπαρξιακή. Τόνισε ότι η υπεράσπιση της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν γίνεται με την ωραιοποίηση μιας συχνά δυσάρεστης πραγματικότητας, αλλά μόνον αφού καταλάβουμε τι έχει πάει στραβά και αποφασίσουμε να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Την παρουσίαση του βιβλίου «Υπεράσπιση της Ευρώπης» παρακολούθησαν γύρω στα 400 άτομα, ενώ πολλοί ακόμη δεν μπόρεσαν να μπουν στην αίθουσα λόγω αδιαχώρητου ή γιατί είχαν εξαντληθεί οι προσκλήσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Πέτρος Δούκας, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Σωκράτης Κοσμίδης, ο Γιώργος Ζανιάς, ο Αθανάσιος Δημόπουλος και πολλοί άλλοι καθηγητές πανεπιστημίων.

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία και περιορισμένη επιτυχία να διατηρήσει την εύθραυστη ενότητά της. Δεν πρόκειται μόνον για την κρίση του ευρώ, την προσφυγική κρίση και την πρόσφατη απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επαναστατικό πείραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης οδήγησε σε μια συνεχή διεύρυνση ως προς τα μέλη και τις αρμοδιότητες. Αλλά το κέντρο παραμένει αδύναμο, το ίδιο και η πολιτική νομιμοποίησή του, ενώ οι οικονομικές αποκλίσεις μεγαλώνουν, μεταξύ των χωρών και εντός αυτών.

Η Ευρώπη ως συλλογική οντότητα, πολιτική και οικονομική, πρέπει να αλλάξει για να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, πανεπιστημιακού με διεθνή αναγνώριση και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα. Υιοθετεί κριτική προσέγγιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική ανάλυση μιας εξαιρετικά σύνθετης πραγματικότητας. Αντλεί διδάγματα από την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναλύει τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και προτείνει λύσεις. Γραμμένο με γλαφυρό ύφος και απλή γλώσσα, το βιβλίο έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Ιούνιο 2016 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης. Η παρούσα έκδοση, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, περιλαμβάνει ειδικό πρόλογο που συνδέει το βιβλίο με τα πρόσφατα αποτελέσματα του Βρετανικού δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.