ΒΙΒΛΙΟ

«Οι Νεκροί» μιλούν με τη φωνή του Christian Kracht

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 14:23 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 15:09
«Οι Νεκροί» μιλούν με τη φωνή του Christian Kracht
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ελβετός συγγραφέας και δημοσιογράφος κάνει το ντεμπούτο του στα ελληνικά με ένα μυθιστόρημα που παντρεύει τη ναζιστική Γερμανία, το ιαπωνικό θέταρο Νο και τον Τσάρλι Τσάπλιν

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργο του ελβετού συγγραφέα Christian Kracht, που θεωρείται ως ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς σύγχρονους τεχνίτες της μυθοπλασίας. Το βραβευμένο μυθιστόρημα Οι Νεκροί (2016, κρατικό βραβείο Ελβετίας & βραβείο Herman Hesse – Γερμανία) είναι μια ιστορία φαουστικού ύφους που μιλά για ζητήματα ταυτότητας και κυρίως για την αντιστασιακή δύναμη της τέχνης.

Η ιστορία τοποθετείται στη Γερμανία και την Ιαπωνία του 1930 και κεντρικοί ήρωες είναι ο ανερχόμενος ελβετός σκηνοθέτης κινηματογράφου Έμιλ Νέγκελι και ο υπουργός Κινηματογραφίας της Ιαπωνίας Μασαχίκο Αμακάσου, δύο άντρες στην ουσία Νεκροί, ταλανισμένοι από τους προσωπικούς τους δαίμονες. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν στο Τόκιο όταν ο πρώτος θα ταξιδέψει εκεί αποδεχόμενος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση: να σκηνοθετήσει μια βωβή ταινία που θα παγιώσει την κινηματογραφική επικυριαρχία της μελλοντικής αυτοκρατορίας του Χίτλερ.

Η πρόσκληση του Νέγκελι κρύβει την επιδίωξη του Αμακάσου να οδηγήσει τον ιαπωνικό κινηματογράφο σε έναν νέο χρυσό αιώνα απορρίπτοντας το πρότυπο των ταινιών του Χόλιγουντ και τη καινοφανή τάση του ομιλούντος κινηματογράφου. Ο Νέγκελι, από την πλευρά του, έχει υποσχεθεί πως τα 800.000 δολάρια της επιδότησής του θα χρησιμοποιηθούν για το γύρισμα μιας μοντερνιστικής ταινίας τρόμου, ένα εγχείρημα το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η εφαρμογή του σχεδίου που έχει καταστρώσει ο ίδιος μαζί με την εβραία κριτικό κινηματογράφου Λότε Άισνερ και τον γερμανό κοινωνιολόγο και θεωρητικό του κινηματογράφου Ζίγκφριντ Κρακάουερ: να «απογυμνώσουν το Ράιχ» μέσα από μια αλληγορία ικανή να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για την επερχόμενη φρίκη του ναζισμού.

Στην Ιαπωνία μιας ιδιαίτερα αναστατωμένης περιόδου, βρίσκονται ήδη ο πασίγνωστος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν αλλά και η μνηστή του Νέγκελι, Ίντα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν παίζει ένα καθοριστικό και συνάμα συμβολικό ρόλο στην ιστορία των Νεκρών, ενώ η Ίντα θα αποτελέσει αντικείμενο πόθου των δύο κεντρικών ηρώων κι έτσι θα έρθει αντιμέτωπη με μοιραίες επιλογές.

Δομημένο στους ρυθμούς του ιαπωνικού θεάτρου Νο και με φόντο την ιστορία του κινηματογράφου, το μυθιστόρημα φέρνει στο φως μια ιδιαίτερη, ιστορική πτυχή των δολοπλοκιών που εξυφαίνονταν ανάμεσα στο Τόκιο και το Βερολίνο του μεσοπολέμου. Επενδύοντας στην άρτια ανάπτυξη των κεντρικών ηρώων του, ο Christian Kracht κατορθώνει να συνθέσει μια συνοπτική, πυκνή ιστορία που μιλά για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, το βαθύτερο «είναι» του ανθρώπου, την απώλεια και τη δύναμη της τέχνης, που μπορεί να αντισταθεί στον αυταρχισμό και την προπαγάνδα και να λειτουργήσει ανακουφιστικά: «… εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκε σαν να μπορούσε να πάρει από τον κόσμο όλο τον πόνο και τη θηριωδία και να τα μετατρέψει σε κάτι άλλο, να τα μεταμορφώσει σε κάτι καλό, σαν να είχε τη δύναμη η τέχνη να θεραπεύει» συλλογίζεται σε μια σκηνή του βιβλίου ο σκηνοθέτης Έμιλ Νέγκελι.

Οι Νεκροί, Christian Kracht (μτφ. Βασίλης Τσαλής), εκδόσεις Παπαδόπουλος