ΒΙΒΛΙΟ

Στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2018, 15:00 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2018, 15:07
Στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου
Facebook Twitter Whatsapp

Το μυθιστόρημα της «Ξυπόλυτοι ήρωες» έχει ως θέμα την κατοχική Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα τα παιδικά και εφηβικά βιβλία, τους συγγραφείς και τους εικονογράφους που κέρδισαν.

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το έργο της με τίτλο «Ξυπόλυτοι ήρωες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2016.

Το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που κέρδισε το βραβείο ανήκει στην κατηγορία μυθιστορήματος που ασχολείται με γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας.

Για τη βράβευση αυτή η συγγραφέας δήλωσε:
«Το βραβείο αυτό είναι μεγάλη τιμή για μένα και το αφιερώνω στη Λογοτεχνία, στη Δίκαιη Μνήμη και σ’ όλους εκείνους που έβαλαν στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής την ψυχή τους για να γείρει η πλάστιγγα προς τη σωστή πλευρά. Το παρελθόν εκείνο δεν έχει τελειώσει και είναι σημαντικό να επιστρέφουμε σε αυτό και να το αφηγούμαστε ξανά από την οπτική και τις ανάγκες του παρόντος».

Το σκεπτικό της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου:
Το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Ξυπόλυτοι ήρωες» (εκδόσεις Πατάκη), που κέρδισε το βραβείο εφηβικού βιβλίου, ανήκει στην κατηγορία μυθιστορήματος που ασχολείται με γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας. Μολονότι ιστορικό, είναι ένα βιβλίο με έντονο το σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής και των κοινωνικών/ταξικών διαστρωματώσεων, ενώ ο ψυχολογικός φωτισμός των χαρακτήρων καθιστά την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων που έρχονται κοντά στον αναγνώστη και αναπνέουν μαζί του. Η Μητσιάλη, για να γράψει το μυθιστόρημα αυτό, μελέτησε σε βάθος τις υπάρχουσες πηγές, συνέλεξε και επέλεξε στοιχεία ώστε το βιβλίο της, αν και μυθοπλαστικό, να έχει όχι μόνο αληθοφάνεια αλλά ακρίβεια και πιστότητα στα γεγονότα. Πτυχές της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα των σελίδων της Γερμανικής Κατοχής που ελάχιστα έχουν θιγεί μέχρι στιγμής στη Λογοτεχνία για Νέους -όπως για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και για το Ξυπόλυτο Τάγμα- ζωντανεύουν με τρόπο που γοητεύει το σημερινό αναγνώστη. Η ιστορική επιστήμη έχει προχωρήσει στην έρευνα του Εβραϊκού ζητήματος στη Θεσσαλονίκη και ανέδειξε το πολύπτυχο του θέματος αναφορικά με το διωγμό τους και την υφαρπαγή των περιουσιών τους, αλλά επίσης και τον τρόπο που κάποιοι –Χριστιανοί/αντάρτες– προσπάθησαν να τους βοηθήσουν και να τους σώσουν. Από αυτό το υλικό η Μητσιάλη άντλησε στοιχεία και τα περιέκλεισε σε μια πλούσια, πολύμορφη αφήγηση. Το βιβλίο, πληθωρικό στις σελίδες του, στους χαρακτήρες του, στα γεγονότα που συναρμολογούν μια πλοκή που συναρπάζει, είναι πράγματι ένα μυθιστόρημα με την κλασσική σημασία του όρου. Και επιπλέον είναι ένα μυθιστόρημα που δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στην ίδια την πόλη. Η κατοχική Θεσσαλονίκη αναπαρασταίνεται με ακρίβεια και η περιδιάβαση στην πόλη δίνει στον τωρινό περιηγητή της πληροφόρηση και συγκίνηση.