ΒΙΒΛΙΟ

Για τους φίλους των αστυνομικών: «Αυτός που σκοτώνει τον δράκο»

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2019, 13:53
Για τους φίλους των αστυνομικών: «Αυτός που σκοτώνει τον δράκο»
Facebook Twitter Whatsapp

Το τελευταίο έργο του σουηδού εγκληματολόγου και βραβευμένου συγγραφέα Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον  συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα της δεκαετίας

Όταν ένας νεαρός διανομέας εφημερίδων βρίσκει νεκρό στο διαμέρισμά του έναν 68χρονο αλκοολικό –χτυπημένο με το καπάκι μιας κατσαρόλας κι ένα σφυρί, και μετά στραγγαλισμένο–, όλοι θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με μια απλή υπόθεση. Όλοι εκτός από τον ντετέκτιβ Μπέκστρεμ, τον εγωκεντρικό, σεξιστή και εξαιρετικά κακόγουστο επιθεωρητή, που ορίζεται επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Σε αυστηρή δίαιτα με εντολή γιατρού, ο Μπέκστρεμ έχει ξεκινήσει να σέρνεται με τα πόδια μέχρι τη δουλειά, ακόμα και να τρώει λαχανικά.

Η αστυνομία όμως δεν είναι πια αυτή που ήταν και τώρα, που έχει γεμίσει γυναίκες και ξένους, είναι πιο δύσκολο παρά ποτέ να αντισταθείς σ’ ένα ποτηράκι. Κι όταν ο διανομέας των εφημερίδων εξαφανίζεται, οι υποψίες του Μπέκστρεμ αποδεικνύονται σωστές, δίνοντας του την ευκαιρία να λάμψει για άλλη μια φορά, κάνοντας  τους πάντες άνω κάτω.

Ο Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον είναι διάσημος εγκληματολόγος και κορυφαίος μελετητής ψυχολογικών προφίλ στη Σουηδία. Έχει χρηματίσει σύμβουλος στο σουηδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το 1991 είναι καθηγητής στην Εθνική Σουηδική Αστυνομική Σχολή και τα μέσα ενημέρωσης ζητούν συχνά τη γνώμη του ως του επιφανέστερου ειδικού της χώρας γύρω από το έγκλημα. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το «Ο ετοιμοθάνατος ντετέκτιβ», που απέσπασε τόσο το Βραβείο Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων της Σουηδικής Ακαδημίας για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2010 όσο και το «Γυάλινο Κλειδί» για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2010. Η «Λίντα» (Εκδ. Πατάκη 2017) απέσπασε το βραβείο Petrona 2014 του καλύτερου σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτός που σκοτώνει τον δράκο, Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον, εκδόσεις Πατάκη