ΒΙΒΛΙΟ

«Η ξηρασία» είναι ό,τι πιο «καυτό» έχει να επιδείξει η αστυνομική λογοτεχνία σήμερα

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2019, 14:41
«Η ξηρασία» είναι ό,τι πιο «καυτό» έχει να επιδείξει η αστυνομική λογοτεχνία σήμερα
Facebook Twitter Whatsapp

 

Το πρώτο μυθιστόρημα της Jane Harper, που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,  δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου ούτε στιγμή

 

Όταν ο Λιουκ Χάντλερ σκοτώνει την οικογένειά του και αυτοκτονεί στην αγροτική Κιβάρα, η κοινότητα αποδίδει το αιμοσταγές φονικό στη Μεγάλη Ξηρασία, ένα φαινόμενο που καταστρέφει οικονομικά και ψυχολογικά τους αγρότες της περιοχής και τους οδηγεί σε λύσεις απελπισίας. Ο  αστυνόμος Άρον Φαλκ επιστρέφει από τη Μελβούρνη στην Κιβάρα για την κηδεία του παιδικού του φίλου Λιουκ με μισή καρδιά και την απόφαση να μείνει εκεί 18 ώρες το πολύ. Ωστόσο, ο πατέρας του Λιουκ τον πιέζει να ψάξει σε βάθος την ιστορία, καθώς γνωρίζει ένα μυστικό που στοιχειώνει τον Άρον Φαλκ από τότε που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κιβάρα, πριν από είκοσι χρόνια, για να γλιτώσει τη ζωή του. Παλεύοντας με τα φαντάσματα του παρελθόντος και έχοντας να αντιμετωπίσει το έκδηλο μίσος των κατοίκων της Κιβάρα, ο Άρον Φαλκ θα συνεργαστεί με τον τοπικό αστυνόμο Ράκο σε μια έρευνα η οποία σε κάθε βήμα αποκαλύπτει όλο περισσότερα περίεργα στοιχεία που συνηγορούν στην αθωότητα του Λιουκ. Ρισκάροντας τη ζωή τους, ο Άρον Φαλκ και ο Ράκο θα φέρουν την έρευνα σε πέρας, εξιχνιάζοντας το τριπλό φονικό και ξεσκεπάζοντας τα θαμμένα μυστικά της πόλης.

Η Jane Harper, σ' αυτό το πρώτο βιβλίο της, μας συστήνει τον πιο τρομακτικό και αδυσώπητο κατά συρροή δολοφόνο: τη Μεγάλη Ξηρασία. Χωρίς λογοτεχνικές υπερβολές, η Harper περιγράφει το φαινόμενο που διήρκεσε τη δεκαετία 2003-2012 και κατέστρεψε την ενδοχώρα της Αυστραλίας, στήνοντας ένα αποπνικτικό σκηνικό που τρελαίνει τους ανθρώπους. Σ’ αυτό προσθέτει το οπισθοδρομικό και ασφυκτικό περιβάλλον της μικρής αγροτικής κοινότητας, με τα μυστικά και τις ενοχές που κρύβει, και τη φτώχεια που μαστίζει τους κατοίκους της Κιβάρα. Πανταχού παρούσα, η απειλή μιας μεγάλης κι ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, της φωτιάς, που σαν αρχέγονο στοιχείο της φύσης τονίζει την ασημαντότητα των ανθρώπινων αδυναμιών και των ασήμαντων προβλημάτων μας.

Ρίχνοντας μελετημένα στην πλοκή το ένα στοιχείο μετά το άλλο, η Harper δεν αφήνει καμία λεπτομέρεια ανεκμετάλλευτη στη δημιουργία ενός αγωνιώδους αστυνομικού / ψυχολογικού / οικολογικού θρίλερ. Η ανδρική βία, η αδιαφορία της πουριτανικής κοινότητας απέναντι στη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, η ηθική και αισθητική φτώχεια της αυστραλιανής ενδοχώρας, η κομβική για την προσωπική εξέλιξη σχέση πατέρα και γιου, όλα περνούν από το στόχαστρο της Harper και αποκαθαίρονται στην πορεία αυτογνωσίας κι ενηλικίωσης του Άρον Φαλκ. Η Ξηρασία είναι από τα βιβλία που χαρακτηρίζουμε page-turner, αφού ο αναγνώστης δεν αντέχει να το αφήσει από τα χέρια του, αν δεν φτάσει στην τελευταία σελίδα — η οποία προσφέρει μία ακόμα λύση στους αμέτρητους γρίφους που έχει σχεδιάσει η συγγραφέας.

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της Jane Harper με ήρωα τον αστυνόμο Άρον Φαλκ, και τίτλο Άγρια Φύση, στο οποίο η συγγραφέας εκμεταλλεύεται με ανάλογα ευφυή τρόπο τις ιδιαιτερότητες και την αγριάδα της αυστραλιανής ηπείρου.            Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, μεταφράστρια του βιβλίου)

Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα 

Η ξηρασία, Jane Harper, εκδόσεις Μεταίχμιο