ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφόρησε η  6η έκδοση: «Κι εσύ Έλληνας, ρε;»

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2019, 17:39
Κυκλοφόρησε η  6η έκδοση: «Κι εσύ Έλληνας, ρε;»
Facebook Twitter Whatsapp

 

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Βασίλειου Χριστόπουλου με φόντο τους εθνισμούς του 19ου - 20ού αιώνα φωτίζει αποκαλυπτικά και την εποχή μας

 

Ένα μυθιστόρημα για τους εθνισμούς και την εθνογένεση στα Βαλκάνια και στην Ανατολία, στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αιώνα. Για τους εθνισμούς που μεταλλάχτηκαν σε άγριους εθνικισμούς και οδήγησαν σε εμφύλιους και εθνικούς πολέμους, σε εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες.

Στο Α´ και Β´ μέρος, μέσα από μια πολυπρόσωπη μυθοπλασία, εκτεταμένη χρονικά και γεωγραφικά (Μακεδονία, Ανατολία), αναβιώνουν τα δεινά απλών ανθρώπων από τους αιματηρούς εθνικούς ανταγωνισμούς αλλά και την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Νεότουρκοι αντιμετωπίζουν κάθε διεκδίκηση με σκληρότητα, όταν μάλιστα σχετίζεται με το μικρό νεοελληνικό κράτος: Γραικοί, Ρωμιοί, Βλάχοι, Αρβανίτες, γίνατε όλοι Έλληνες.

Οι χαρακτήρες γίνονται παίγνιο της Ιστορίας και τελικά τα τραγικά θύματά της. Συνθλίβονται από τις πολιτικές των Μεγάλων Δυνάμεων, την πολιτική συγκυρία αλλά και το τυχαίο. Από όλους τους παράγοντες που τελικά κινούν την Ιστορία.

Στο Γ ´ μέρος το χτες συνδέεται με το σήμερα. Ένας Κούρδος «λαθρομετανάστης» στην Πάτρα του 2002 αναζητά συγγενείς από την Ανατολία του 1922. Όταν τους συναντά, αντιμετωπίζεται με χλεύη: Κούρδοι, Αλβανοί, Αφγανοί, γίνατε όλοι Έλληνες.

Το μυθιστόρημα, έπειτα από πέντε συνεχείς ανατυπώσεις, επανεκδίδεται με νέο εξώφυλλο.

Ο Βασίλειος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1969-1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1989-1990). Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει κείμενα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την τέχνη και το θέατρο σκιών. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και ένα δοκίμιο για την τέχνη.

«Κι εσύ Έλληνας, ρε;», Βασίλειος Χριστόπουλος, εκδόσεις Κέδρος.  Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του θα βρείτε στο https://vasileioschristopoulos.wordpress.com/