ΒΙΒΛΙΟ

«Πέρα Δώθε» στη Σύρο της Χριστίνας Πουλίδου

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2019, 15:58
«Πέρα Δώθε» στη Σύρο της Χριστίνας Πουλίδου
Facebook Twitter Whatsapp

 

Η συγγραφέας του «Άνω Κάτω» επιστρέφει στα γνωστά λημέρια της Ερμούπολης του 19ου αιώνα με «οδηγούς» μια οικογένεια προσφύγων από τη Χίο οι οποίοι, μαζί με χιλιάδες άλλους, αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν και να προκόψουν

Ξερότοπος ήταν το νησί, τέσσερις χιλιάδες αριθµούσε, όταν η Χίος πριν την καταστροφή της αριθµούσε πάνω από εκατόν είκοσι χιλιάδες. Κι αν οι Χιώτες ήρθαν το ’22, το ’24 ήρθαν οι Ψαριανοί. Γέµισε τότε η παραλία καλύβες, πάνω από χίλιες απλώθηκαν στην αιµασιά. Οι άνθρωποι που κατέφυγαν εκείνα τα χρόνια στη Σύρο ταλαιπωρηµένοι ήταν, φτωχοί και δυστυχισµένοι, ωστόσο ήταν έντιµοι βιοπαλαιστές και δηµιουργικοί. Χωρίς πολλά λόγια, πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους. Πρώτα βάφτισαν τον τόπο όπου εγκαταστάθηκαν Ερµούπολη και µετά τον έφτιαξαν πόλη! Σε λιγότερο από δέκα χρόνια φτιάχτηκαν σπίτια, εκκλησίες, νοσοκοµείο, κτίσθηκε και λειτούργησε το Γυµνάσιο Ερµουπόλεως, ιδρύθηκε το πρώτο ταχυδροµικό γραφείο της χώρας, ενώ στα δεκαπέντε χρόνια συντάχθηκε το ρυµοτοµικό σχέδιο της πόλης, µε εκατόν είκοσι δρόµους και πολλές πλατείες! Γκρεµίστηκαν τότε όλες οι καλύβες της παραλίας κι η Ερµούπολη άρχισε να παίρνει τη µορφή µιας όµορφης πόλης, που απλωνόταν απ’ τη θάλασσα ως ψηλά στους δύο λόφους, την Άνω Σύρο και το Δήλι.

Η οικογένεια Χωρέµη, ξεριζωµένη από τη γενέτειρά της τη Χίο, για να γλιτώσει από τη σφαγή του 1822, ξαναχτίζει µε επιµονή και πίστη στην πρόοδο τη ζωή της στη Σύρο. Η ραγδαία ανάπτυξη της Ερµούπουλης και η ανάδειξή της σε εµπορικό και ακτοπλοϊκό κέντρο στα µέσα του 19ου αιώνα δικαιώνει τους Χωρέμηδες και τους επιτρέπει να αφήσουν πίσω τα παλιά. Όμως, μια τραγωδία θα σταθεί η αφορµή για να αναδυθούν έριδες και ανταγωνισµοί ανοίγοντας έναν ακόµα κύκλο στο αδιάκοπο «πέρα δώθε» των µελών της.

Μια πανοραµική αποτύπωση της ανόδου και της πτώσης µιας πόλης και ενός νησιού, που γίνεται χωνευτήρι διαφορετικών εθνοτικών οµάδων. Ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα για το πώς οι µυλόπετρες της ιστορίας διαµορφώνουν την πορεία µιας οικογένειας.

Μια πολύχρωμη τοιχογραφία της Σύρου στα μέσα του 19ου αιώνα μέσα από τη γραφή της Χριστίνας Πουλίδου. 

Διαβάστε ΕΔΩ τι γράφει η συγγραφέας για το βιβλίο της και ξεφυλλίστε ΕΔΩ τις πρώτες σελίδες.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις 9 το βράδυ, στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1)

«Πέρα Δώθε», Χριστίνα Πουλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο