ΒΙΒΛΙΟ

Η «Τριλογία της Κέρκυρας» κυκλοφορεί

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2019, 06:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2019, 12:22
Η «Τριλογία της Κέρκυρας» κυκλοφορεί
Facebook Twitter Whatsapp

 

Χιούμορ, νοσταλγία, παιδική αθωότητα. Ο Gerald Durrell μας ξεναγεί στην αγαπημένη του Κέρκυρα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από μαγικό

H «Τριλογία της Κέρκυρας», έξοχα μεταφρασμένη από τη Μαρίνα Δημητρά και τη Δήμητρα Σίμου, αφηγείται με αστείρευτο χιούμορ και συναρπαστικές λεπτομέρειες τη ζωή της οικογένειας Ντάρελ –και των ζώων– στο νησί. Μια σπάνια και μαγική παιδική ηλικία που μόνο να την ζηλέψεις μπορείς...

Λίγα λόγια για τα βιβλία
«Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο που περιγράφει με το μοναδικό χιούμορ του Τζέραλντ Ντάρελ τα τέσσερα χαρούμενα παιδικά χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα του Μεσοπολέμου. Εκτός από την, έτσι κι αλλιώς, ιδιόρρυθμη οικογένεια Ντάρελ, στις σελίδες του παρελαύνουν οι εκκεντρικοί φίλοι τους, τα σκυλιά τους και μια πολύχρωμη συλλογή από ζώα που κουβαλάει σπίτι του ο μικρός Τζέρυ για να τα μελετήσει καλύτερα. Καρακάξες, κουκουβάγιες, νερόφιδα, σκορπιοί και σαμιαμίδια, χελώνες, περιστέρια, ακόμα κι ένας γλάρος κρύβονται σε γωνιές και σε σπιρτόκουτα, πετούν ελεύθερα από δωμάτιο σε δωμάτιο και αναστατώνουν τη ζωή της οικογένειας σ’ αυτό το γεμάτο ήλιο χρονικό που οι κριτικοί το χαρακτήρισαν «θεότρελο», «έξοχο», «μαγικό», και οι αναγνώστες το αγάπησαν φανατικά.

Ο κ. Μπίλερ μας έδειχνε τη μια μετά την άλλη βίλες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγέθους και τοποθεσίας, κι η Μητέρα κουνούσε το κεφάλι αρνητικά. Όταν, τέλος, επιθεωρήσαμε την δέκατη και τελευταία βίλα στον κατάλογο του κυρίου Μπίλερ κι η Μητέρα την αποδοκίμασε και αυτήν, ο κ. Μπίλερ κάθισε στα σκαλιά και σκούπισε το πρόσωπό του με το μαντήλι του. «Κυρία Ντάρελ», είπε, «σας έδειξα όλα τα σπίτια που ξέρω και δεν σας άρεσε κανένα. Τι είδους σπίτι ζητάτε, κυρία μου; Τι πρόβλημα έχουν αυτά τα σπίτια;» Η Μητέρα τον κοίταξε με έκπληξη. «Δεν το παρατηρήσατε;» ρώτησε. «Ούτε ένα δεν είχε κανονικό μπάνιο, με μπανιέρα». Ο κ. Μπίλερ γούρλωσε τα μάτια του. «Μα, κυρία μου», θρήνησε με αγωνία, «τι τη θέλετε την μπανιέρα; Έχετε τη θάλασσα!» Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο σιωπηλοί.

Το 1978, ο Tζέραλντ Ντάρελ επιστρέφει με το τελευταίο βιβλίο της «Τριλογίας της Κέρκυρας», «Ο κήπος των θεών». Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» (1956), και το «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» (1969), αγαπήθηκαν από ένα ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών, πολύ πέρα από τα παιδιά και τους εφήβους στα οποία στόχευαν αρχικά, αφήνει πιο ελεύθερο τον εαυτό του. Σταχυολογεί αναμνήσεις από την συναρπαστική ζωή της εκκεντρικής οικογένειάς του και των παράξενων φίλων της και υιοθετεί πιο τολμηρή γλώσσα που απευθύνεται και σε ενήλικες.

O Tζέραλντ Ντάρελ (1925 - 1995) γεννήθηκε στις Ινδίες. Όταν ήταν τριών χρόνων, η οικογένεια Ντάρελ επέστρεψε στην Αγγλία. Το 1935 οι Ντάρελ αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Κέρκυρα και εκεί ο μικρός Τζέρυ –που ήταν ήδη μανιώδης φιλόζωος– εξελίχθηκε σε ενθουσιώδη φυσιολάτρη, για να γίνει αργότερα ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές και ένθερμος υποστηρικτής της Άγριας Ζωής. Το 1945 ήταν κιόλας φύλακας σε ζωολογικό κήπο και το 1947 διηύθυνε μία αποστολή στο Καμερούν – την πρώτη από πολυάριθμες που ακολούθησαν. Το 1959 ίδρυσε το Ζωολογικό Πάρκο του Τζέρσεϊ, κέντρο για τη διάσωση επαπειλούμενων ειδών, και το 1963 το Ίδρυμα Τζέρσεϊ για την Προστασία της Άγριας Ζωής, που τώρα ονομάζεται προς τιμήν του Ίδρυμα Ντάρελ για την Προστασία της Άγριας Ζωής. Το 1982, τιμώντας τον για το σημαντικό έργο του, η Βασίλισσα τον έχρισε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η «Τριλογία της Κέρκυρας» αποτελείται από τα βιβλία «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα», «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» και ο «Ο κήπος των θεών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος)