ΒΙΒΛΙΟ

Μην χάσετε: «Το ξεκαθάρισμα» του John Grisham

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 13:20
Μην χάσετε: «Το ξεκαθάρισμα» του John Grisham
Facebook Twitter Whatsapp

 

Τοποθετημένο στην (φανταστική) πόλη Κλάντον της πολιτείας του Μισισιπή, το βιβλίο αποκαλύπτει το εσωτερικό τοπίο μιας κοινωνίας δηλητηριασμένης από τις φυλετικές διακρίσεις, το ψέμα και τη βία

Ένα δικαστικό θρίλερ για μια ανεξήγητη δολοφονία, ένα συγκλονιστικό οικογενειακό δράμα και μια ιστορική υπόθεση είναι το πρόσφατο και ίσως πιο δυνατό μυθιστόρημα, γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, που έχει γράψει ποτέ ο κορυφαίος του είδους, Τζον Γκρίσαμ. «Το τελευταίο και καλύτερο έργο του έως σήμερα», αναφέρει ο David Grann στους New York Times.

Στο Κλάντον της πολιτείας του Μισισιπή, τη φανταστική πόλη που πρωταγωνιστεί στα περισσότερα έργα του Γκρίσαμ, τον Οκτώβριο του 1946, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από το απεχθέστερο ίσως έγκλημα που έγινε ποτέ στην περιοχή. Δράστης ο Πιτ Μπάνινγκ, ένας παρασημοφορημένος ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επικεφαλής μιας από τις πιο σημαντικές οικογένειες της περιοχής, επιτυχημένος γαιοκτήμονας, εξέχων παράγοντας της τοπικής κοινότητας και πιστό μέλος της Εκκλησίας των Μεθοδιστών.

«Δεν έχω να πω τίποτα» είναι το μόνο που έχει να δηλώσει ο δολοφόνος στη συγκλονισμένη οικογένειά του, στον σερίφη, στους δικηγόρους του, στον δικαστή και στους ενόρκους. Είναι προφανές ότι ο Πιτ Μπάνινγκ δεν φοβάται τον θάνατο και δεν θα ανακαλέσει ποτέ την απόφασή του να πάρει στον τάφο του τα κίνητρα που τον οδήγησαν στον φόνο.

Το «Ξεκαθάρισμα» είναι ένα καθηλωτικό ταξίδι από τις δικαστικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών έως τις ζούγκλες των Φιλιππίνων και τις αδυσώπητες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με κεντρικό άξονα την ιστορία ενός άνδρα, στοιχειωμένου από τα φαντάσματα του παρελθόντος και έτοιμου να πληρώσει το πιο ακριβό τίμημα για να κρατήσει κρυμμένα κάποια σκοτεινά μυστικά. Με την υπογραφή του μετρ της αφήγησης και του σασπένς.

Γεννημένος το 1955 στο Άρκανσο των Η.Π.Α., ο John Grisham ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ. Καταλαβαίνοντας γρήγορα πως δεν ήταν φτιαγμένος για τέτοιου είδους καριέρα, σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την άσκησή του στο ποινικό δίκαιο. Αν και απορρίφθηκε πολλές φορές μέχρι να καταφέρει να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, «A Time to Kill» το 1988, μόλις τρία χρόνια μετά μπαίνει στη λίστα των πιο πετυχημένων συγγραφέων θρίλερ στον κόσμο με το μυθιστόρημα «The Firm». Έχει πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Εννέα μυθιστορήματά του έχουν γίνει ταινίες.

«Το ξεκαθάρισμα», John Grisham, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Γκρίσαμ «Ρούστερ Μπαρ», ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του «Το νησί Καμίνο»