ΒΙΒΛΙΟ

Ο Εντουάρ Λουί στο Public Συντάγματος την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:31
Ο Εντουάρ Λουί στο Public Συντάγματος την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Με τον συγγραφέα του «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» και της «Ιστορίας της βίας» θα συνομιλήσουν ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Κωστής Καρπόζηλος

Οι εκδόσεις αντίποδες, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τα Public μσας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Εντουάρ Λουί, συγγραφέα του «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» και της «Ιστορίας της βίας».

Μαζί του θα συνομιλήσουν ο Δημήτρης Παπανικολάου (αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Κωστής Καρπόζηλος (ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας).

Ο Εντουάρ Λουί για τον… Εντουάρ Λουί
«Σκέφτομαι πως τα σπουδαία βιβλία, τα βιβλία που θαυμάζω εγώ τουλάχιστον, είναι καταστατικά ενάντια στη λογοτεχνία, και γι’ αυτό στη συνέχεια μπορούν να προσλαμβάνονται ως λογοτεχνικά έργα. Θεωρώ πως υπάρχει κάτι το νοσηρό στο να αγαπάς πολύ "τη Λογοτεχνία". Όταν άρχισα να γράφω, ήταν περισσότερο μια πράξη θυμού ενάντια στο λογοτεχνικό πεδίο. Ανακάλυπτα βιβλία, διάβαζα, και συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο πως η φτώχεια ή η βία που είχα γνωρίσει εγώ στην παιδική μου ηλικία δεν υπήρχαν πουθενά. Ότι κάποιος σαν τον πατέρα μου ή τη μητέρα μου δεν εμφανίζεται ποτέ στα βιβλία. Αυτός είναι ο λόγος που γράφω, για να εκδικηθώ τη λογοτεχνία. Οι αστοί μιλούν συνεχώς για τη λογοτεχνία ως κάτι που σώζει, που "διευρύνει το πνεύμα", αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η λογοτεχνία είναι ένας τρόπος για να αποκλείεις και να ταπεινώνεις τους κυριαρχούμενους. Θα πρέπει πάντοτε να θέτουμε το ερώτημα: τι είναι αυτό που αποκλείει η λογοτεχνία για να συγκροτηθεί ως λογοτεχνία; Ποιες πραγματικότητες, ποιες ζωές;»

Ο Εντουάρ Λουί στο Public Συντάγματος, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00. Ελεύθερη είσοδος. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση