current views are: 11

20 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση10:49

Η ιστορία της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας σε έναν τόμο με την υπογραφή του Αντώνη Κεφαλά

Το βιβλίο του δημοσιογράφου «Πτυχές Εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια Ιστορία» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

Δημοσίευση 10:49’

Το βιβλίο του δημοσιογράφου «Πτυχές Εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια Ιστορία» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

Το Hellenic American College / Hellenic American University παρουσιάζει το βιβλίο του Αντώνη Κεφαλά με τίτλο «Πτυχές εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια ιστορία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Το βιβλίο του Αντώνη Κεφαλά, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν και οι Μιχάλης Μητσόπουλος, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Κώστας Στρογγυλός και Αντώνης Στρατάκης, παρουσιάζει μια ιστορία της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας που ουσιαστικά ξεκινά μετά την Κατοχή. Ο συγγραφέας προσφέρει στο πρώτο μέρος του βιβλίου μία νέα οπτική για τις σχέσεις της βιομηχανίας με το κράτος, τις τράπεζες και τα συνδικάτα κι επιχειρεί να αναδείξει τα διαχρονικά προβλήματα που με ευθύνη όλων των κομμάτων και γνωστών προσωπικοτήτων της ελληνικής πολιτικής ζωής εμπόδισαν την ελληνική εκβιομηχάνιση και σήμερα εγγυώνται τη συνέχιση της διαδικασίας της αποβιομηχάνισης.

Η βιομηχανία, κατά τον συγγραφέα, δεν είναι ομοιόμορφο σύνολο, αλλά αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολύμορφο μωσαϊκό με έντονες ιδιαιτερότητες σε δομικό και λειτουργικό επίπεδο. Καθεμία επιχείρηση εκφράζει μια δική της πτυχή της εκβιομηχάνισης της χώρας, αλλά μαζί αποτελούν την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, λοιπόν, ο Κεφαλάς παρουσιάζει μία πανσπερμία επιχειρήσεων, άλλων μεγάλων και άλλων πιο μικρών, άλλων ζωντανών, άλλων που ανήκουν στις ιστορικές μνήμες, οι οποίες συνθέτουν ένα μικρόκοσμο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο Αντώνης Κεφαλάς είναι οικονομολόγος και δημοσιογράφος. Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία (L.S.E. BSc & MSc) και στην Αμερική (W.S.U. PhD). Δίδαξε οικονομικά στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομικών και Βιομηχανίας και στον Ο.Α.Ε. Κατείχε τις θέσεις του ερευνητή στο Κ.Ε.Π.Ε., του ειδικού συμβούλου του Ε.Σ.Ι.Π., του γενικού διευθυντή των οργανώσεων Σ.Ε.Λ.Π.Ε. και Ε.Ε.Ν.Ε. και του οικονομικού συμβούλου στην Ε.Τ.Ε. και του Σ.Ε.Β. Ήταν επί χρόνια συνεργάτης της Εξπρές, του Οικονομικού Ταχυδρόμου, του Intelligence Unit του Economist και του Euro2day και διευθυντής του περιοδικού Αγορά. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων και αρκετά επιστημονικά άρθρα και τρία βιβλία.

Για το βιβλίο μιλούν οι:
Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (Ε.Σ.Β.Ε.Π.)
Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University και τ. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (Ε.Σ.Ι.Π.)
Θoδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς & NR Senior Fellow, Brookings Institution, U.S.A.
Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Πρόεδρος UNI-PHARMA

Παρεμβάσεις από τους συγγραφείς Αντώνη Κεφαλά, Μιχάλη Μητσόπουλο, Θανάση Παπανδρόπουλο, Κώστα Στρογγυλό και Αντώνη Στρατάκη.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέα Μ.Μ.Ε., Θέσεων και Ενημέρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)

Πτυχές Εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια Ιστορία – Παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Κεφαλά, Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 210 3680052, www.haec.gr, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18:00. Eίσοδος ελεύθερη



σχετικα αρθρα