current views are: 20

2 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:03

«Η ζωή μπροστά σου» του Romain Gary από τις εκδόσεις Εξάγωνο

Το βιβλίο που προκάλεσε σάλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1975 σε νέα μετάφραση

Δημοσίευση 13:03’

Το βιβλίο που προκάλεσε σάλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1975 σε νέα μετάφραση

«Η ζωή μπροστά σου» είναι ένα βιβλίο – μύθος. Καταρχήν λόγω του μυστηρίου που περιέβαλε το όνομα του συγγραφέα. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 στο εξώφυλλο αναγράφονταν το όνομα Emile Ajar –άγνωστος, πιο άγνωστος δεν γίνονταν. Στον Emile Ajar λοιπόν απονεμήθηκε το βραβείο Goncourt, η ύψιστη λογοτεχνική διάκριση στη Γαλλία. Όμως εκείνος αρνήθηκε το βραβείο, δίνοντας έτσι λαβή για δεκάδες εικασίες που απασχόλησαν τον Τύπο της εποχής.

Έναν χρόνο μετά από την κυκλοφορία του βιβλίου –το οποίο είχε γίνει ήδη best-seller- η επικρατούσα εκδοχή ήταν πως πίσω από τον Emile Ajar κρύβονταν κάποιος συγγενής του διάσημου γαλλο-λιθουανού συγγραφέα Romain Gary.

Τελικά, η πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα αποκαλύφθηκε το 1981. Δίπλα στον ημιθανή Romain Gary, που είχε αυτοπυροβοληθεί, βρέθηκε σημείωμά του με το οποίο αναλάμβανε την «ευθύνη» της πατρότητας του «Η ζωή μπροστά σου». Το ψευδώνυμο ήταν μια «φάρσα» του συγγραφέα προς τους θεματοφύλακες της γαλλικής κουλτούρας. Με αυτό τον «πλάγιο» τρόπο ο Gary πέτυχε να είναι ο μοναδικός στην ιστορία των γαλλικών γραμμάτων που έχει βραβευτεί δύο φορές με το Prix Goncourt.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το «Η ζωή μπροστά σου» έγινε ταινία, θεατρικό έργο –στην Αθήνα ανέβηκε από τον Άννα Βαγενά- και σήμερα διδάσκεται στα λύκεια όλης της Γαλλίας.

Δυο λόγια για την υπόθεση:
Ο Μομό, είναι ένας μικρός Άραβας που ζει στη Μπελβίλ, σ
το σπίτι μιας γριάς Εβραίας, πρώην ιερόδουλης, που έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα. Η Ρόζα έχει πάρει κάτω από τις φτερούγες της τα παιδιά άλλων ιερόδουλων τα οποία μεγαλώνει μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των Αρχών και τις αρπακτικές διαθέσεις της Πρόνοιας.

Όμως, η Ρόζα δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της∙ έχει γεράσει και η υγεία της δεν είναι καλή. Και ο Μόμο προσπαθεί να προετοιμαστεί για τη «ζωή μπροστά του», βρίσκοντας παρηγοριά στα μοναδικά πρόσωπα που γνωρίζει, μια μικρογραφία του υπόκοσμου αποτελούμενη από πόρνες, μαστροπούς και ναρκομανείς, και στους φανταστικούς φίλους του.

«Η ζωή μπροστά σου», Romain Gary (μτφ. Δημήτρης Κυργιόπουλος), εκδόσεις Εξάγωνο


σχετικα αρθρα