current views are: 13

26 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση11:43

«Έλα τώρα, τέλειωνε!»

Ένα βιβλίο για τον αυτισμό, κατάλληλο για παιδιά από εννέα έως… ενενήντα εννέα ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Δημοσίευση 11:43’

Ένα βιβλίο για τον αυτισμό, κατάλληλο για παιδιά από εννέα έως… ενενήντα εννέα ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Κάθε πρωί, όταν ξυπνάω, μου αρέσει να μετράω τα τρένα που περνούν από τη γέφυρα. Καμιά φορά κάποιο τρένο δεν έρχεται στην ώρα του, κι αυτό με στενοχωρεί πολύ. Κάθομαι και το περιμένω μέχρι να έρθει…

Η μαμά μου τότε μου φωνάζει: ΑΛΕΞ! ΑΛΕΞ! Κάνε γρήγορα, θ’ αργήσεις! Έλα τώρα, ΤΕΛΕΙΩΝΕ!

Με λένε Άλεξ και είμαι δέκα χρονών, πέντε μηνών και εφτά ημερών… Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για μένα, διάβασε παρακάτω.

Ένα λογοτεχνικό βιβλίο με ήρωες ένα χαρισματικό παιδί με αυτισμό και τη Δανάη, τη νεαρή ψυχολόγο που ασχολείται μαζί του στο κέντρο όπου εργάζεται. Γραμμένο με τρυφερότητα, χιούμορ, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το βιβλίο περιγράφει τις δυσκολίες που οι δύο ήρωες πρέπει να να ξεπεράσουν.

Στις τελευταίες σελίδες του υπάρχουν επεξηγηματικά σχόλια και ερωτήσεις για να ξανασκεφτούμε, μικροί και μεγάλοι, την ιστορία.

Οι συγγραφείς:
Η Αλίκη Σ. Χιωτάκη είναι ψυχολόγος και εργάζεται
στο Ίδρυμα Tailor Ed Foundation του Εδιμβούργου, όπου συνεργάζεται με παιδιά που έχουν αυτισμό, καθώς και με τις οικογένειές τους. Σπούδασε Ψυχολογία στην Αθήνα και στο Βερολίνο και έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Msc in Children’s Mental Health). Η ανέκδοτη αφήγησή της, «Ο κήπος του Νέβιλ», διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Η Αλεξάνδρα Ζερβού είναι καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας και Παιδικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πρόσληψη και την παρουσία των Κλασικών στο σχολείο και γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά βιβλία και άρθρα.

Οι εικονογράφος:
Ο Γιώργος Γούσης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα.
Είναι δημιουργός κόμικ και αρχισυντάκτης του περιοδικού για τα κόμικ Μπλε Κομήτης. Ως εικονογράφος και σχεδιαστής κόμικ έχει εργαστεί στον τύπο (BHMAmen, BHMAgazino, «9» της Ελευθεροτυπίας, Lifo, Athens Voice, κ.ά.) και στο χώρο των εκδόσεων βιβλίου. Έχει εκδώσει τη συλλογή σύντομων ιστοριών κόμικ Ιστορίες από τις αθώες εποχές (ΚΨΜ, 2012). Το graphic novel Ερωτόκριτος, που δημιούργησε μαζί με τους Δημοσθένη Παπαμάρκο και Γιάννη Ράγκο στο σενάριο, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Polaris το 2016.

Έλα τώρα, τέλειωνε!, Αλίκη Χιωτάκη και Αλεξάνδρα Ζερβού (εικονογράφηση Γιώργος Γούσης), εκδόσεις Κέδρος.