current views are: 12

20 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:32

«Τουλάχιστον δύο» από τη Μαρία Παπαγιάννη

Η βραβευμένη συγγραφέας επιστρέφει με ένα βιβλίο- ύμνο στη φιλία που θα αγαπηθεί από τα παιδιά κάθε ηλικίας

Δημοσίευση 11:32’

Η βραβευμένη συγγραφέας επιστρέφει με ένα βιβλίο- ύμνο στη φιλία που θα αγαπηθεί από τα παιδιά κάθε ηλικίας

Στην παραπάνω γειτονιά ζει ένα παιδί που νοµίζει ότι είναι καλύτερος απ’ όλους και πως δεν έχει ανάγκη κανέναν. Τι θα γίνει όµως όταν βρεθεί στην παρακάτω γειτονιά µόνος του και φοβισµένος; Θα νιώσει την αξία της φιλίας, τη δύναµη και τη χαρά να µοιράζεσαι και τα καλά και τα δύσκολα. Και τότε θα καταλάβει γιατί «οι φίλοι είναι τουλάχιστον δύο».

Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δηµοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφηµερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε µε την Ορχήστρα των Χρωµάτων ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες, παραµύθια, µυθιστορήµατα. Όταν τη ρωτάνε, λέει πως εκείνη πάντα ξεκινάει από το µια φορά κι έναν καιρό. Κι ο καιρός φέρνει άλλοτε το ένα κι άλλοτε το άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δηµιουργήσει ήρωες τους οποίους τα παιδιά αγάπησαν. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Πέτρος, για τον οποίο γράφτηκαν πολλές µικρές ιστορίες για να τον γνωρίσουν τα παιδιά όταν κάνουν τις πρώτες τους απλωτές στη θάλασσα της ανάγνωσης. «Χωρίς σωσίβιο», λοιπόν, ο Πέτρος σε πολλές µικρές ιστορίες, όπως «Βιβλιοφάγος… κατά λάθος», «Ποιος είναι ο αρχηγός;», «Πάντα;», «Επιστροφή στο σχολείο». Στη σειρά «Χωρίς σωσίβιο» τα τελευταία χρόνια η Μαρία Παπαγιάννη µάς γνώρισε και την Έλλη, που άλλοτε ταξιδεύει στο φεγγάρι («Η Έλλη στο φεγγάρι») κι άλλοτε στην κουζίνα της γιαγιάς της («Η µυστική συνταγή της Έλλης»). Τα µυθιστορήµατά της «Ως διά µαγείας» (Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, βραβείο περιοδικού ∆ιαβάζω), «Το ∆έντρο το Μονάχο» (Κρατικό βραβείο, βραβείο περιοδικού ∆ιαβάζω), «Παπούτσια µε φτερά» (Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) έχουν αποκτήσει πολλούς φίλους, ενώ το παραµύθι της «Μια άλλη µέρα θα νικήσεις εσύ» κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες. Έγραψε λιµπρέτα και στίχους για τις παραστάσεις «Ταξιδεύοντας µε τον Σταυρό του Νότου», «Παράξενο δεν είναι;», «Πες το µ’ ένα παραµύθι» σε µουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Το έργο της «Το αίνιγµα του Τρουλ» παρουσιάστηκε µε την κινητή µονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσµου σε παιδιά που νοσηλεύονται σε ιδρύµατα και νοσοκοµεία.

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα µικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώµα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από ογδόντα βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε µέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, µερικές από τις οποίες είναι: 15a Mostra internazionale d’illustrazione per l’infanzia στο Σαρµέντε της Ιταλίας · ∆ιεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, µε τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες»· 26th international exhibition of Illustrations στο Σαρµέντε· BIBIANA, International House of Art for Children (2011, 2015).

Πραγµατοποίησε ατοµική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι) µε τίτλο «Παραµυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…». Eπίσης έκθεση ζωγραφικής µε τίτλο «Παραµύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck Multiplarte στην Αθήνα. Έκανε τη σκηνογραφία για τη µουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισµένη στο ιρλανδέζικο παραµύθι «Ο κούκος των Χριστουγέννων». Από το 2012 µέχρι σήµερα συµµετέχει στην Art Gallery Nucleus, στην Καλιφόρνια, σε οµαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό. Συµµετείχε επίσης στον διαγωνισµό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition. Τα βιβλία της έχουν µεταφραστεί στα ιταλικά, στα κορεάτικα, στα ρωσικά και στα κινέζικα. Τo 2006 το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (βραχεία λίστα). Το 2009 της απονεµήθηκε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό Τµήµα της ΙΒΒΥ και αναγράφηκε στον τιµητικό πίνακα της IBBY για το βιβλίο Η βροχή των αστεριών. Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012. Το 2016 το βιβλίο Είχε απ’ όλα και είχε πολλά της Μαρίας Παπαγιάννη σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά επελέγη µεταξύ των 200 καλύτερων βιβλίων στον κόσµο και συµπεριλαµβάνεται στον κατάλογο «White Ravens 2016» της ∆ιεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… είναι στη βραχεία λίστα του παγκόσµιου διαγωνισµού εικονογράφησης Nami Concours 2017.

«Τουλάχιστον δύο», Μαρία Παπαγιάννη (εικονογράφηση Έφη Λαδά), εκδόσεις Πατάκη


σχετικα αρθρα