ΒΙΒΛΙΟ

Δώσε προσοχή! «Άδραξε τον χρόνο»

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2018, 15:30 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2018, 12:12
Δώσε προσοχή! «Άδραξε τον χρόνο»
Facebook Twitter Whatsapp


Ο Ryan Holiday και ο Stephen Hanselman προτείνουν έναν πρακτικό οδηγό για μια καλύτερη και πιο φιλοσοφημένη ζωή, βασισμένο στα διδάγματα των στωικών φιλοσόφων
 

Μετά την επιτυχία του «Το Εγώ είναι ο Εχθρός» (εκδ. Πεδίο, 2017), o Ryan Holiday μας προτείνει έναν πρακτικό οδηγό στωικής φιλοσοφίας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

«Σκοπός μας με αυτό το βιβλίο είναι να αποκαταστήσουμε τον Στωικισμό στη θέση που του ανήκει δικαιωματικά: ενός πολύτιμου εργαλείου στην αναζήτηση της αυτοκυριαρχίας, της καρτερικότητας και της σοφίας, του μέσου για να ζήσει κανείς μια σπουδαία ζωή, και όχι ενός αόριστου μυστικιστικού πεδίου ακαδημαϊκής μελέτης», αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, το οποίο υπογράφουν ο Ryan Holiday μαζί με τον Stephen Hanselman.

Οργανωμένο σύμφωνα με τα τρία πεδία προγύμνασης (Αντίληψη, Δράση και Θέληση) το βιβλίο, με μορφή ημερολογίου, δομείται έτσι ώστε κάθε μήνας να αναδεικνύει ένα ιδιαίτερο στοιχείο, και κάθε ημέρα να προσφέρει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης ή δράσης. Όλα τα πεδία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τους στωικούς εμφανίζονται εδώ: η αρετή, η θνητότητα, τα συναισθήματα, η αυτογνωσία, το ψυχικό σθένος, η ορθή δράση, η επίλυση προβλημάτων, η αποδοχή, η πνευματική διαύγεια, ο πραγματισμός, η απροκάλυπτη σκέψη και το καθήκον. Η αρχή γίνεται τον Ιανουάριο με την Διαύγεια, ενώ ο Φεβρουάριος συνδυάζεται με τα Πάθη και τα Συναισθήματα, ο Μάρτιος με τη Συνειδητότητα, ο Απρίλιος με την Αντικειμενική Σκέψη κ.λπ.

Το βιβλίο φιλοξενεί αποσπάσματα από τις σκέψεις των Σενέκα, Επίκτητου και Μάρκου Αυρήλιου. Μαζί με κάθε απόσπασμα οι συγγραφείς αφηγούνται μια ιστορία, θέτουν μια ερώτηση και προτείνουν έναν καινούργιο τρόπο σκέψης και δράσης για να βρούμε τις απαντήσεις που ψάχνουμε.

«Άδραξε τον χρόνο», Ryan Holiday και Stephen Hanselman, εκδόσεις Πεδίο