ΒΙΒΛΙΟ

«Ατομικισμός και φιλία» από την Ιωάννα Τσιβάκου

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2018, 17:20 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2018, 18:44
«Ατομικισμός και φιλία» από την Ιωάννα Τσιβάκου
Facebook Twitter Whatsapp

Η συγγραφέας και πανεπιστημιακός «ανατέμνει» την ταυτότητα των νέων Ελλήνων με άξονες την αυτοπραγμάτωση και τη φιλία

Ποιο είναι το αξιακό προφίλ των νέων μορφωμένων Ελλήνων, μιας γενιάς που βγαίνει δειλά από του τούνελ της κρίσης, βρισκόμενη αντιμέτωπη με το νέο πολιτισμικό τοπίο που διαμόρφωσε 0 21ος αιώνας;

Η  Ιωάννα Τσιβάκου, αφού επεξεργάζεται το διαθέσιμο εμπειρικό υλικό, συμπεραίνει πως βρισκόμαστε πλέον μακριά από το οικογενειακό άτομο των προηγουμένων δεκαετιών. Οι μορφωμένοι νέοι της ελληνικής κοινωνίας ως προς τις αξιακές τους πεποιθήσεις ευθυγραμμίζονται λίγο ή πολύ με τους νέους του δυτικού κόσμου. Δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική τους αυτοπραγμάτωση και αυτοεκτίμηση.

Ωστόσο, η αναζήτηση από τους νέους μιας αυτοπραγμάτωσης και ελευθερίας συμβατών με τα ιδεώδη της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που φθάνει αργοπορημένα στην ελληνική κοινωνία, μοιάζει ανερμάτιστη και ανεδαφική, ωθώντας τους νέους ν’ αποζητούν υπέρτατες ατομικιστικές αξίες, χωρίς εμβάθυνση στα ερωτήματα «ποιος είμαι» και «από πού προέρχομαι».

Εξ αιτίας αυτού, η εκ μέρους τους ένθερμη υποστήριξη της προσωπικής αυτογνωσίας προσκόπτει, πέραν των θεσμικών εμποδίων, και στην μη ηθική προσέγγιση του προσώπου του άλλου. Επίσης, ελλιπής μοιάζει  και η αντίληψή τους για τη φιλία, η οποία προβάλλεται μεν ως σχέση ουσιαστική για τη ζωή τους, εν τούτοις, το συναίσθημα με το οποίο την επενδύουν μαρτυρεί την αναγωγή της σε πεδίο ναρκισσιστικής επιβεβαίωσης του εγώ.

Τις ανεπάρκειες μιας τέτοιας αυτοπραγμάτωσης και φιλίας επιχειρεί το βιβλίο να αναδείξει, επιχειρώντας να ρίξει λίγο φως στον πλούτο των νοημάτων και των κοινωνικών καταστάσεων που έχουν αναγάγει τις εν λόγω έννοιες σε πολύτιμα πνευματικά αποκτήματα του ανθρώπου.

Η Ιωάννα Τσιβάκου δίδαξε για σειρά ετών, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Θεμέλιο, Νεφέλη και Ι. Σιδέρης.

«Ατομικισμός και φιλία. Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων»,  Ιωάννα Τσιβάκου, εκδόσεις Ι. Σιδέρης