ΒΙΒΛΙΟ

Ο Λιου Άρτσερ θα φτάσει στη λύση του μυστηρίου…

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2018, 18:52 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2018, 18:03
Ο Λιου Άρτσερ θα φτάσει στη λύση του μυστηρίου…
Facebook Twitter Whatsapp


Επιτέλους, ξανακυκλοφορούν δύο από τις περιπέτειες του θρυλικού ντετέκτιβ, καρπού της φαντασίας του Ρος Μακντόναλντ, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
 

Είναι κρίμα που στα ελληνικά κυκλοφορούν τόσο λίγα από τα βιβλία του Ρος Μακντόναλντ. Ο αμερικανοκαναδός μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, που πολλοί θεωρούν ανώτερο ακόμα και από τους Ντάσιελ Χάμετ και Ρέιμοντ Τσάντλερ, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους έλληνες αναγνώστες –αρκεί να είχαν πρόσβαση σε αυτόν! Ο Λιου Άρτσερ, ο ντετέκτιβ που πρωταγωνιστεί σε δεκαοκτώ μυθιστορήματά του, αποτελεί ευπρόσδεκτη «βελτίωση» του τύπου του σκληροτράχηλου ερευνητή που εισήγαγαν πρώτοι ο Χάμετ και ο Τσάντλερˑ παρά την κλίση του προς το αλκοόλ, τον ποδόγυρο, τον υπόκοσμο και τις αδέσποτες σφαίρες, η συμπόνια του για τα θύματα των περιστάσεων και των λάθος επιλογών τον διαφοροποιούν από τους «προκατόχους» του.

Ας πούμε «ευχαριστώ» λοιπόν για την επανακυκλοφορία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο δύο εκ των τίτλων που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά –από την ικανότατη Χίλντα Παπαδημητρίου- , των «Κινούμενος Στόχος» και «Γαλάζια Φλέβα». Τους καλωσορίζουμε ξανά στα βιβλιοπωλεία!

Κινούμενος στόχος – Η υπόθεση:
Όπως πολλοί εκατομμυριούχοι στη Νότια Καλιφόρνια, ο Ραλφ Σάμσον έχει περίεργες παρέες: τον ερημίτη που λατρεύει τον ήλιο, στον οποίο ο Σάμσον χάρισε κάποτε ένα βουνό· την ξεπεσμένη ηθοποιό που έχει ως πάρεργο την αστρολογία και τη βρίσκει με το σαδομαζοχιστικό σεξ. Τώρα, δεν αποκλείεται κάποιος από τους φίλους του να έχει οργανώσει την απαγωγή του. Ο Λιου Άρτσερ ακολουθεί τα ίχνη του πάμπλουτου Σάμσον από το άδυτό του στα φαράγγια της περιοχής ως τα κλαμπάκια της τζαζ, όπου στα διαλείμματα του προγράμματος κινδυνεύεις να φας ένα γερό χέρι ξύλο.

Γαλάζια φλέβα – Η υπόθεση:
Όταν ο ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ καλείται από το πλούσιο ζεύγος Μπιμάγιερ να βρει έναν πίνακα που εκλάπη από το σπίτι τους, πιστεύει πως δεν θα αργήσει να λύσει το μυστήριο. Τα πράγματα, ως συνήθως όμως, δεν είναι τόσο απλά. Ο πίνακας είναι το γυμνό πορτρέτο μιας μοιραίας ξανθιάς και φέρει την υπογραφή ενός διάσημου ζωγράφου. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, ο ντετέκτιβ θα βρεθεί στην έρημο της Αριζόνα, όπου ο αέρας της είναι καυτός, γεμάτος έρωτες και προδοσίες, θάνατο και τρέλα. Τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται και ο Λιου Άρτσερ μοιάζει να είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει την υπόθεση εις πέρας.