ΒΙΒΛΙΟ

Το δώρο του Αντρέα Καμιλλέρι στους αναγνώστες: «Ο Ζυθοποιός του Πρέστον»

Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2018, 01:01 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2018, 18:15
Το δώρο του Αντρέα Καμιλλέρι στους αναγνώστες: «Ο Ζυθοποιός του Πρέστον»
Facebook Twitter Whatsapp

Μια απολαυστική ιλαροτραγωδία που εκτυλίσσεται στην Βιγκάτα της Σικελίας το 1874 από τον δημιουργό του ακούραστου επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Οι αμετανόητοι οπαδοί του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, του σκυθρωπού και κυκλοθυμικού αστυνομικού που δίνει τον καθημερινό αγώνα κατά της Μαφίας, της διαφθοράς και της ανθρώπινης μικρότητας στην (φανταστική) πόλη της Βιγκάτα, ενδέχεται να απογοητευτούν στην αρχή.

Κακώς. Ο «Ζυθοποιός του Πρέστον» (έργο του 1995) του Καμιλλέρι είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα του ταλέντου του συγγραφέα και, παρά τη χρονική απόσταση που χωρίζει τη δράση του βιβλίου από τις περιπέτειες του Μονταλμπάνο, τα κοινά σημεία είναι πολλά. Θα έλεγε κανείς ότι ο «Ζυθοποιός» περιέχει το κλειδί για την κατανόηση των καταστάσεων που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο Καμιλλέρι στα άλλα έργα του.

Και εδώ πρωταγωνιστεί η Σικελία. Η προβληματική σχέση των ντόπιων με την κεντρική εξουσία, η διαφθορά, η βία, η φτώχια, ο φόβος και οι πελατειακές σχέσεις, όπως διαμορφώθηκαν στο διάστημα που ακολούθησε την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ιταλία το 1860, διαφαίνονται καθαρά στις τριακόσιες και βάλε σελίδες του βιβλίου. Και εδώ κεντρικό ρόλο παίζει ο αστυνομικός της Βιγκάτα, ο σκληροτράχηλος αλλά δίκαιος Πουλίζι που ο θάνατός επιτρέπει στους συντελεστές των γεγονότων να συγκαλύψουν τη δράση τους. Γεγονότων απολύτως πραγματικών –με ολίγες θεμιτές τροποποιήσεις- τα οποία συνέβησαν στην Καλτανισσέττα της Σικελίας και αποτελούν το θέμα ιστορικής εργασίας με τίτλο «Έρευνα γύρω από τις συνθήκες της Σικελίας του 1975-76».

Ποιος είναι λοιπόν «Ο Ζυθοποιός του Πρέστον»; Σύμφωνα με την αφήγηση ο τίτλος αναφέρεται σε μια ασήμαντη όπερα, έργο του Λουίτζι Ρίτσι, με την οποία ο νομάρχης της περιφέρειας της Μοντελούζα, στην οποία υπάγεται η πόλη της Βιγκάτα, αποφάσισε ότι θα εγκαινιαστεί το ολοκαίνουργιο θέατρο της πόλης. Η απόφαση του, την οποία στηρίζει ο τοπικός αρχιμαφιόζος, συναντά την ομόθυμη αποδοκιμασία των ντόπιων, πυροδοτώντας μια σειρά απρόβλεπτων γεγονότων: αθώοι οδηγούνται στη φυλακή, η έφιππη αστυνομία απαγορεύει στους κατοίκους την έξοδο από το θέατρο, το θέατρο καταστρέφεται ολοκληρωτικά από πυρκαγιά, ένας άνθρωπος βρίσκεται νεκρός, πυροβολημένος σε ένα βουνό αλατιού και ένα ζευγάρι εραστών βρίσκει φρικτό θάνατο από τις αναθυμιάσεις της φωτιάς.

Μόνο ο αστυνομικός μπορεί να καταλάβει την αλληλουχία των γεγονότων, όμως και αυτός πεθαίνει πριν προλάβει να αποκαλύψει τα ευρήματά του. 

Ο Ζυθοποιός του Πρέστον, Αντρέα Καμιλλέρι, εκδόσεις Πατάκη