current views are: 13

9 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:00

Αξίζει να διαβάσετε! «Ανόητα γυναικεία μυθιστορήματα»

Ένα σύντομο δοκίμιο για την «ροζ» λογοτεχνία γραμμένο στα μέσα του 19ου αιώνα από την George Eliot, δημιουργό του «Middlemarch»

Δημοσίευση 10:00’

Ένα σύντομο δοκίμιο για την «ροζ» λογοτεχνία γραμμένο στα μέσα του 19ου αιώνα από την George Eliot, δημιουργό του «Middlemarch»

Το πραγματικό όνομά της ήταν Mary Anne Evans, όμως ο κόσμος την γνωρίζει με το «ανδροπρεπές» λογοτεχνικό ψευδώνυμό της, George Eliot, αναγκαία παραχώρηση στα βικτωριανά ήθη και στις προκαταλήψεις του αναγνωστικού κοινού που δεν παραδέχονταν τις γυναίκες – συγγραφείς αξιώσεων.

H George Eliot λοιπόν, δημιουργός μερικών από τα εμβληματικά βρετανικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, σε ένα διάλειμμα από την ενασχόλησή της με την λογοτεχνία, έγραψε ένα σύντομο δοκίμιο, το οποίο δημοσιεύτηκε ανώνυμα στην επιθεώρηση Westminster Review με τίτλο «Ανόητα γυναικεία μυθιστορήματα».  Σε αυτό κατακρίνει την «ροζ» λογοτεχνία της εποχής   η οποία «ενθαρρύνει την προκατάληψη εναντίον της εκπαίδευσης των γυναικών».

«Κι έπειτα, κοιτάξτε τα γραπτά της! Εκλαμβάνει την ασάφεια ως βαθύτητα, τον στόμφο ως ευγλωττία και την προσποίηση ως πρωτοτυπία. Στη μια σελίδα κομπάζει, αγανακτεί στην επόμενη, μορφάζει στην τρίτη και γίνεται υστερική στην τέταρτη».

Ενάμιση αιώνα αργότερα τα επιχειρήματά της παραμένουν επίκαιρα.

Ανόητα γυναικεία μυθιστορήματα, George Eliot, εκδόσεις Ποταμός

 


σχετικα αρθρα