ΒΙΒΛΙΟ

3 κλασικά παραμύθια των αδελφών Γκριμ κυκλοφορούν από τα Ελληνικά Γράμματα

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2018, 16:21 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2018, 16:21
3 κλασικά παραμύθια των αδελφών Γκριμ κυκλοφορούν από τα Ελληνικά Γράμματα
Facebook Twitter Whatsapp

 H «Κοκκινοσκουφίτσα», οι «Χάνσελ και Γκρέτελ» και η «Χιονάτη» επανεκδίδονται σε εικονογράφηση της βραβευμένης Francesca Cosanti

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ ποτέ δεν παλιώνουν. Τα παιδιά κάθε γενιάς τα διαβάζουν και τα ξαναδιαβάζουν με φανατισμό εδώ και δύο αιώνες –το πρώτο μέρος τους κυκλοφόρησε στα γερμανικά το 1812.

Οι λόγοι της απήχησης της «Κοκκινοσκουφίτσας», του «Χάνσελ και Γκρέτελ», της «Χιονάτης» και τόσων άλλων είναι πολλοί: Πρώτον, ο ρεαλισμός με τον οποίο οι Γκριμ προσεγγίζουν τους ήρωες και τις περιπέτειές τους -ρεαλισμός που έχει «απαλυνθεί» στις νεότερες εκδόσεις.  Δεύτερον, η απουσία κάθε διδακτισμού. Τρίτον, η αμείλικτη γοητεία που ασκούν στην παιδική διάνοια οι φανταστικοί κόσμοι των συγκεκριμένων αφηγήσεων.

Όπως είναι φυσικό, τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εκτός από τα παιδιά, εμπνέουν και τους μεγάλους. Γενιές παραμυθάδων και εικονογράφων άντλησαν έμπνευση από αυτά και δάνεισαν τα ταλέντα τους στις αγαπημένες ιστορίες.

Η Francesca Cosanti, βραβευμένη ιταλίδα εικονογράφος, είναι μία από τη νεότερη γενιά δημιουργών που καταπιάστηκαν με τις ιστορίες που συνόδευσαν την παιδική ηλικία τους. Χάρη στην αισθητική, την εφευρετικότητα και την ευαισθησία της μια ακόμα γενιά ελληνόπουλων θα μυηθεί στον μαγικό κόσμο των Γκριμ και της ανάγνωσης.

Τα παραμύθια, τυπωμένα σε βιβλία μεγάλου σχήματος (22,5 x 31,5), με σκληρό εξώφυλλο, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.