current views are: 15

7 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:20

Κυκλοφορεί: «Οι Δολοφόνοι της Μνήμης» του Πιέρ Βιντάλ – Νακέ

Η πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος από τον κορυφαίο γάλλο ιστορικό και διευθυντή της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καπόν

Δημοσίευση 20:20’

Η πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος από τον κορυφαίο γάλλο ιστορικό και διευθυντή της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καπόν

Το βιβλίο «Οι Δολοφόνοι της Μνήμης» του μεγάλου ιστορικού Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών.

Ο Βιντάλ-Νακέ δηλώνει από την αρχή πως δεν «κάνει διάλογο» με τον εχθρό: αποσυναρμολογεί τους μηχανισμούς των ψεμάτων του, πιστεύοντας πως αυτό μπορεί, μεθοδολογικά, να είναι χρήσιμο για τις επόμενες γενιές: οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν έχουν σωπάσει, αρκετά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να φιλοξενούν τις θέσεις τους και τα ναζιστικά κόμματα έχουν μια ανησυχητική παρουσία στην Ευρώπη. Ένα βιβλίο ιδιαίτερα επίκαιρο!

O Πιέρ Βιντάλ-Νακέ (1930–2006), γάλλος ιστορικός της αρχαιότητας και διανοούμενος με παγκόσμια αναγνώριση, γεννήθηκε στο Παρίσι, σε μια εβραϊκή σεφαραδίτικη οικογένεια. Ο πατέρας του, δικηγόρος, έλαβε μέρος στην Αντίσταση. Τον Μάιο του 1944 συνελήφθη από την Γκεστάπο και εκτοπίστηκε, μαζί με την γυναίκα του, στο Άουσβιτς, από όπου δεν επέστρεψαν ποτέ. 

Υπήρξε Διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Σχολή Ανώτερων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών). Εκτός από το επιστημονικό του έργο, έγινε γνωστός για την πολιτική του στάση, ως ένα παράδειγμα μαχητικού διανοούμενου, με πολυσχιδές συγγραφικό έργο και παρεμβάσεις στα κοινωνικά ζητήματα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Πόλεμο της Αλγερίας και με το Ολοκαύτωμα. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος.

«Οι Δολοφόνοι της Μνήμης», Πιέρ Βιντάλ – Νακέ, εκδόσεις Καπόν


σχετικα αρθρα