CINEMA

Ένα φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου γεννιέται στο Βερολίνο

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2015, 15:40 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2015, 15:40
Ένα φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου γεννιέται στο Βερολίνο
Facebook Twitter Whatsapp

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα  προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων του πρώτου Hellas Filmbox Berlin που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα  προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων του πρώτου Hellas Filmbox Berlin που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μπορεί ο κίτρινος γερμανικός Τύπος να καταφέρεται συστηματικά εναντίον της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αναπαράγοντας τα γνωστά στερεότυπα περί νωθρότητας και οπισθοδρόμησης των «νοτίων», όμως κάποιοι δεν πείθονται και συγκροτούν πυρήνες «αντίστασης» στην λασπολογία. Ένας τέτοιος πυρήνας είναι  ο Ελληνογερμανικός Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία Γερμανών και Ελλήνων στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 2015. Στόχος των μελών του είναι να συνεισφέρουν στην κατανόηση ανάμεσα στους δύο λαούς μέσω της πολιτιστικής «διπλωματίας», της διοργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η θεσμοθέτηση του Hellas Filmbox Berlin, του πρώτου φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Βερολίνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 21 έως 24 Ιανουαρίου 2016 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, παρουσιάζοντας 35 ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών. Η υποδοχή από τους κινηματογραφιστές ήταν ενθουσιώδης και το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου κατατέθηκαν συνολικά 300 ταινίες. Θα δοθεί, έτσι, η μοναδική ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να γνωρίσει το πολυσχιδές ελληνικό σινεμά, μέσα από μια παλέττα ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας θα είναι ο διάσημος Γερμανός παραγωγός Hans W. Geißendörfer. O  Geißendörfer, ένας από τους θεμελιωτές του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, είναι ο δημιουργός της πιο πετυχημένης και μακροβιότερης  τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία της γερμανικής τηλεόρασης «Lindenstraße», που προβάλλεται στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σχεδόν 30 συνεχή χρόνια. Πολυβραβευμένος και με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ανάμεσα στους πιο γνωστούς τίτλους του είναι τα «Die gläserne Zelle» (1978), «Ediths Tagebuch» (1983), «Gudrun» (1992). Σήμερα, έχει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες παραγωγής στη Γερμανία. Η ταινία που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο, από τα τέλη Ιανουαρίου θα «ταξιδέψει» σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις –Roadshow- για να «συναντήσει» το κοινό τους.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, προσφέροντας τροφή για συζήτηση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα. Στο Jazz club b-flat θα ακούγεται όλες τις ημέρες ελληνική μουσική, ενώ θα παρουσιαστούν και ελληνικά Video Art. Στο αφιέρωμα «Ελληνες Κινηματογραφιστές της Διασποράς» θα παρουσιαστούν ταινίες Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά θα υπάρχει και μια ενότητα επιλογής του Διευθυντή του Φεστιβάλ Αστέρη Κούτουλα 4 ταινιών από σκηνοθέτες που ζουν στο Βερολίνο. Επιπλέον, το Hellas Filmbox Berlin φιλοξενεί την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου στις 22.00 στο Babylon, το Outview Film Festival Queer Ταινιών με τρεις ελληνικές queer ταινίες μικρού μήκους και θα ακολουθήσει πάρτι.

Mια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία θα πραγματοποιηθεί με την Ανώτατη Σχολή Macromedia Εφαρμοσμένων Επιστημών (Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation), που θα ξεκινήσει με μία εκδήλωση στις 8 Ιανουαρίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να έρθουν σε διάλογο οι διάφορες κουλτούρες, με επικεντρο την περίπτωση της Ελλάδας, μέσα από διαλέξεις, ταινίες και μουσική, αποτελώντας αφετηρία για μια γόνιμη διαπολιτισμική ανταλλαγή. Η Σχολή Macromedia θα υποστηρίξει το φεστιβάλ καθόλη τη διάρκειά του. Συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία των Βoard of Participation και Ελληνογερμανικού Συνδέσμου είναι οι: Macromedia Hochschule, Hellas Filmbox Berlin, University of Leicester, Osmosis Theatre Athens.

Τέλος, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας πρόκειται να παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2016 ένα τετραήμερο αφιέρωμα στο έργο Ελλήνων σκηνοθετών που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο αλλά και ταινίες, με ελληνικό θέμα, Γερμανών σκηνοθετών.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και curator των Video Art προγραμμάτων είναι ο Μιχάλης Αργυρού.

Hellas Filmbox Berlin, 21-24 Ιανουαρίου 2016, Βερολίνο