current views are: 14

11 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση17:23

Ο Ντέιβιντ Μπάουι στη μεγάλη οθόνη

Δημοσίευση 17:23’

Η Αλκυονίδα θα προβάλλει την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου  το έργο του Ναγκίσα  Όσιμα «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» με τον Ντέιβιντ Μπάουι στον ρόλο του βρετανού αιχμάλωτου πολέμου στην Ινδοκίνα το 1942.

Η κινηματογραφική καριέρα του Μπάουι υπήρξε βραχύβια και σπασμωδική –πιο πολύ ένα καπρίτσιο που επιβεβαίωνε τις ανεξάντλητες δυνατότητες του ταλέντου και λιγότερο ένα μέσο που τον ενδιέφερε να εξερευνήσει διεξοδικά. Ίσως σε αυτό να συνετέλεσε ότι η οθόνη και το θεατρικό σανίδι απαιτούν από τον performer τη συμμόρφωση προς τις οδηγίες του σκηνοθέτη και ο Λευκός Δούκας αναγνώριζε αναγνώριζε μόνο έναν σκηνοθέτη, τον εαυτό του.  

Παρόλα αυτά δείγματα του υποκριτικού ταλέντου του υπάρχουν. Ένα από αυτά, το πιο εντυπωσιακό, είναι η ερμηνεία του στην ταινία του Ναγκίσα Όσιμα «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς». Σε αυτή υποδύεται έναν βρετανό αξιωματικό, αιχμάλωτο πολέμου των Ιαπώνων, σε μια μάχη ηθικής και φυσικής επιβίωσης μέχρι θανάτου. Στη μάχη αυτή κυριαρχούν η επιτήδευση της θεσμοθετημένης βίας και το υποβόσκων ερωτικό πάθος, δύο δυνάμεις που ενσαρκώνουν με μοναδική θεατρικότητα ο Μπάουι και ο Ρουίτσι Σακαμότο.  

Η παρουσία του Μπάουι στο καστ ήταν  καθοριστική ώστε η ταινία του Όσιμα να βρει διανομή στη Δύση –οι προηγούμενες ταινίες του, ανάμεσά τους και η πασίγνωστη «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» είχαν θεωρηθεί εξαιρετικά ερμητικές και προκλητικές. Όμως, οι θαυμαστές του pop star δεν έδειξαν το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις υποκριτικές αρετές του εκλεκτού τους.

Τριάντα τρία χρόνια μετά από την αρχική έξοδό της στις αίθουσες η ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές προβάλλεται για μία μόνο παράσταση από το σινεμά Αλκυονίδα την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ώρα 22:00.

Οι θαυμαστές του σταρ καλά θα κάνουν να σπεύσουν να την δουν.

Αλκυονίδα, Ιουλιανού 42, Αθήνα. Γενική είσοδος: 3 ευρώ.


σχετικα αρθρα