current views are: 11

5 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση11:25

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για το «Trumbo»

Το newpost.gr κάνει δώρο στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να απολαύσουν πρώτοι μια από τις πιο δυνατές ταινίες της σεζόν, υποψήφια για Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

Δημοσίευση 11:25’

Το newpost.gr κάνει δώρο στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να απολαύσουν πρώτοι μια από τις πιο δυνατές ταινίες της σεζόν, υποψήφια για Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

Το newpost.gr κάνει δώρο στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να απολαύσουν πρώτοι μια από τις πιο δυνατές ταινίες της σεζόν, υποψήφια για Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

Οι 10 πρώτοι που θα στείλουν τις λέξεις «Προσκλήσεις-Trumbo» στο info@newpost.gr θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την προβολή της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου στις 8 το απόγευμα στον κινηματογράφο Νιρβάνα . Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν μέσω μέιλ.

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας:

Το 1940, o Dalton Trumbo (Bryan Cranston) είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους σεναριογράφους του κόσμου. Θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Χόλιγουντ και είναι ένας ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα. Όταν καλείται στο δικαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ο Trumbo αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ εξασφαλίζει την αιώνια έχθρα της ισχυρής αντικομμουνίστριας κοσμικογράφου Hedda Hopper (Helen Mirren).

Για τα επόμενα 13 χρόνια, όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να προσλάβουν τον Trumbo από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις. Ο Trumbo αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του, ενώ οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονες τον αποφεύγουν.

Το τίμημα της απομόνωσης είναι βαρύ και για την  οικογένεια του Trumbo, τη γυναίκα του Cleo την οποία ενσαρκώνει η Diane Lane, και τις κόρες του Nikola (Elle Fanning) και Mitzi, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Εκδιωγμένες από τον κοινωνικό τους περίγυρο, υφίστανται τη διπλή πίεση από τους γύρω τους και τον ίδιο τον Trumbo, ο οποίος δεν έχει άλλο τρόπο να εκδηλώσει το άγχος και την  απογοήτευσή του παρά επάνω τους.

Ο Trumbo όμως δεν πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο είτε με την υπογραφή άλλων σεναριογράφων. Καταφέρνει να κερδίσει 2 Όσκαρ, για το «The Brave One» και το «Roman Holiday» (το οποίο του απονεμήθηκε μετά θάνατον, αφού το είχε υπογράψει ο Ian McLellan Hunter).

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Trumbo»:

Ο σεναριογράφος John McNamara άκουσε για την ιστορία του Dalton Trumbo όταν σπούδαζε συγγραφή σεναρίου με καθηγητές τους Ring Lardner Jr, Waldo Salt και τον υποστηρικτή του Trumbo Ian McClellan Hunter, ανθρώπους που ήταν στη μαύρη λίστα. «Είπα στον Hunter πόσο μου άρεσε το σενάριο του Roman Holiday» λέει ο McNamara. «Μου είπε ότι δεν το είχε γράψει αυτός. Ότι ήταν του Dalton Trumbo».

Ο Hunter συνειδητοποίησε ότι ο McNamara δεν ήταν ο μόνος που αγνοούσε το εύρος της επιρροής που είχαν οι ακροάσεις της Επιτροπής Αντι-Αμερικανικών Ενεργειών και η ίδια η μαύρη λίστα. Αυτή η άγνοια αφορούσε όλη την τάξη. «Για τις επόμενες δύο μέρες, αυτοί οι δάσκαλοι, που έζησαν εκείνη την εποχή, μας είπαν την ιστορία από τη δική τους οπτική» θυμάται ο McNamara.

Έτσι ο σεναριογράφος είδε την ευκαιρία να κάνει μια ταινία που θα αποτύπωνε τις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της επεισοδιακής εποχής της αμερικανικής ιστορίας μέσα από μια προσωπική ιστορία. «Είναι πολύ σπάνιο, μια πραγματική ιστορία με καλό τέλος» μας λέει. «Στο Χόλιγουντ, επινοούμε τις ευτυχισμένες καταλήξεις για να ισοφαρίσουμε το γεγονός ότι στη ζωή είναι σπάνιες. Η ιστορία με συνεπήρε και δεν μπορούσε να την ξεχάσω, αλλά δεν μπορούσα να αποδώσω στο χαρτί αυτό που είχα στο κεφάλι μου, μέχρι που διάβασα ένα άρθρο της μεγάλης κόρης του Trumbo, της Nikola».

Η Niki Trumbo και η μικρότερη αδελφή της Mitzi έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στη συγγραφή του σεναρίου. «Είναι οι μοναδικές επιζώσες της άμεσης οικογένειας, οπότε ήταν σημαντικό για μας να έχουμε τη συμμετοχή τους» λέει ο London. «Στα πρώτα στάδια, ζητήσαμε τα σχόλια τους και μας έδωσαν παρά πολύ υλικό. Από αυτές τις συζητήσεις προέκυψαν πολλές νέες πτυχές στην ιστορία. Δεν ήταν πάντα εύκολο για εκείνες. Η οικογένεια υπέφερε πολύ και ταλαιπωρήθηκε, αλλά η Niki και η Mitzi ήταν και οι δύο πολύ γενναιόδωρες και αφοσιωμένες στο να μας βοηθήσουν να κάνουμε μια ταινία όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γινόταν».

Ενσαρκώνοντας τον Trumbo:

Ο Dalton Trumbo ήταν ένας ζωηρός αφηγητής, που ήξερε να αιχμαλωτίζει την προσοχή όπου βρισκόταν, γεγονός που απολάμβανε. Ήταν ένα κουβάρι από αντιφάσεις που οι δημιουργοί έπρεπε να αποδώσουν με ακρίβεια στο πανί. Για τον ρόλο επιλέχθηκε ο καταπληκτικός Bryan Cranston που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στην επιτυχημένη σειρά Breaking Bad. Ο ηθοποιός εξηγεί ότι τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία ενός ρόλου. «Το πρώτο είναι η ιστορία από μόνη της. Με συγκινεί; Θα φύγω από το σινεμά με κάποια αίσθηση βελτίωσης στη ζωή μου; Ακόμα κι αν με βοήθησε να ξεχάσω τα προβλήματα μου για δύο ώρες, είναι δύο πολύτιμες ώρες. Το δεύτερο πράγμα είναι το κείμενο. Ακόμα και η πιο καταπληκτική ιστορία, πρέπει να έχει ειπωθεί καλά. Και μετά είναι ο χαρακτήρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταινία έχει και τα τρία».

Οι συντελεστές της ταινίας:

Σκηνοθεσία: Jay Roach 
Σενάριο (βασισμένο σε βιβλίο του Bruce Cook): John McNamara
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jim Denault
Μοντάζ: Alan Baumgarten

Παίζουν: Bryan Cranston, Helen Mirren, Diane Lane, Elle Fanning, John Goodman, Alan Tudyk

Η ταινία προτάθηκε μέχρι στιγμής για:

Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου – Bryan Cranston
Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού ρόλου σε Δράμα – Bryan Cranston
Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου – Helen Mirren
3 βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών (Α’ ανδρικού ρόλου για τον Bryan Cranston, Β’ γυναικείου ρόλου για την Helen Mirren και Καλύτερο Καστ)