CINEMA

Το φθινόπωρο του μάγου Γιασουτζίρο Όζου στη Στέγη

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:19 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:45
Το φθινόπωρο του μάγου Γιασουτζίρο Όζου στη Στέγη
Facebook Twitter Whatsapp

Με δύο αριστουργηματικές ταινίες του η Στέγη και το Flix.gr τιμούν τον ποιητή του ιαπωνικού κινηματογράφου

Το Flix.gr και η Στέγη ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κοινό του σινεμά για δεύτερη χρονιά με δύο αριστουργήματα του κορυφαίου δημιουργού της Χρυσής Εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου Γιασουτζίρο Όζου (Yasujirō Ozu) σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες.

Late Autumn (Akibiyori, 1960)
Διάρκεια: 128' | Ιαπωνική με υπότιτλους στα ελληνικά | Κατάλληλη

Τρεις μεσήλικες φίλοι αναλαμβάνουν να παντρέψουν την 24χρονη κόρη της χήρας ενός πάλαι ποτέ συμφοιτητή τους. Μόνο που η κόρη δεν θέλει να εγκαταλείψει τη νεότατη ακόμα μητέρα της. Μία γυναίκα έχει την ευκαιρία να καλωσορίσει έναν έρωτα στο μέλλον της, μία άλλη τον έχει αποχαιρετήσει. Τρεις άντρες γίνονται θεατές της οικογενειακής σχέσης, της συναισθηματικής γυναικείας φύσης, του ισχυρού μητρικού δεσμού. Κι όλοι εμείς παρατηρούμε την ιαπωνική κουλτούρα και τον διαφορετικό χειρισμό των δύο φύλων, τη σύγκρουση της δημόσιας με την ιδιωτική ζωή και του καθήκοντος με τα όνειρα, τις ενοχές, τις αναστολές, τις ανασφάλειες. Τον χρόνο που κυλά πιο γρήγορα από την ανθρώπινη ικανότητα να τον κατανοήσει.

Από τις αγαπημένες των κριτικών, αλλά συγχρόνως από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Γιασουτζίρο Όζου, ήταν η πρόταση της Ιαπωνίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1961.

Προβάλλεται σε ανακαινισμένη κόπια από τα Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI.

An Autumn Afternoon (Sanma no aji, 1962)
Διάρκεια: 113' | Ιαπωνική με υπότιτλους στα ελληνικά | Κατάλληλη

Ένας χήρος πατέρας έχει δύο αγόρια κι ένα κορίτσι – από το τελευταίο εξαρτάται, παραδοσιακά, για τη φροντίδα του. Έφτασε όμως η στιγμή που πρέπει να δει το μέλλον κατάματα: να της επιτρέψει να φύγει, να κοιτάξει τη ζωή της, να παντρευτεί. Μόνο που για εκείνη, μια σύγχρονη, μοντέρνα κοπέλα, τι σημαίνει το προξενιό; Την αρχή της ζωής ή το τέλος του έρωτά της για έναν άλλον άντρα; Η προηγούμενη γενιά, οι πατροπαράδοτες συνήθειές της, όλα πρέπει να κάνουν στην άκρη. Η επέλαση του χρόνου φέρνει αλλαγές, τις οποίες κανείς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να σταματήσει.

Κανείς δεν ξέρει αν ο Όζου γνώριζε ότι θα πέθαινε και γι’ αυτό έκανε τη συγκεκριμένη ταινία. Το γεγονός, όμως, είναι ότι υπήρξε η τελευταία του και θεωρείται πλέον από τα αριστουργήματά του.

Προβάλλεται σε ανακαινισμένη κόπια από τα Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI.

Arigato
Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Τις παρουσιάσεις, αλλά και μία εισήγηση στην ιαπωνική φιλοσοφία θα μας κάνει ο σκηνοθέτης («Τσιπ & Οβι», «Λάμπουν στο Σκοτάδι», «La Vida Pura»), σεναριογράφος (έχει συνυπογράψει μαζί με τον Πάνο Χ. Κούτρα τα σενάρια των «Στρέλλα» και «Ξενία»), μεταφραστής και μελετητής της ιαπωνικής κουλτούρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

Kōfuku
Ενα παραδοσιακό ιαπωνικό κέρασμα και μία μικρή έκπληξη θα σας περιμένουν στο φουαγιέ με το τέλος των προβολών.

Το φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Όζου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 13 Οκτωβρίου 2017, ώρες  18:30 & 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 5 €, Αμεα, συνοδός Αμεα 5 €, ένεργοι 2 €, Combo 2 ταινίες με 7 €. Προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια της Στέγης, στο τηλ. 210 9005800, στα καταστήματα Cosmote και Γερμανός και στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου). Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected] Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο http://www.sgt.gr/gre/SPG1996