current views are: 20

13 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση18:02

Ο έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ για την Βίτα Σάκβιλ-Γουεστ

 

Η ταινία της Τσάνια Μπάτον «Vita & Virginia» (Ο έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ), βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, βγαίνει στις αίθουσες στις 20 Ιουνίου

Δημοσίευση 18:02’
αρθρο-newpost

 

Η ταινία της Τσάνια Μπάτον «Vita & Virginia» (Ο έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ), βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, βγαίνει στις αίθουσες στις 20 Ιουνίου

Στο Λονδίνο του 1920, η ποιήτρια και μέλος της υψηλής κοινωνίας Βίτα Σάκβιλ-Γουεστ και η θρυλική συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ θα ξεκινήσουν μια ταραχώδη, παθιασμένη σχέση, που θα ξεπεράσει όλα τα κοινωνικά ταμπού, θα αλλάξει για πάντα τις ζωές και το έργο τους και θα μείνει στην ιστορία. Βασισμένο εν μέρει στην αλληλογραφία των δύο γυναικών, το Vita and Virginia είναι κάτι για το οποίο, αν ζούσαν, θα ήταν και οι δύο περήφανες.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο στόχος μας δεν ήταν ποτέ να κάνουμε ένα δράμα εποχής. Θέλαμε από την αρχή να φαίνεται σύγχρονο κι ας διαδραματιζόταν το 1927. Η σχέση των δύο αυτών γυναικών ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ μπροστά από την εποχή της, γι αυτό και δεν θέλαμε αυτή η ταινία να κολλήσει στο παρελθόν. Αν σκεφτεί κανείς τις βιογραφίες εμβληματικών προσώπων που έχουν γυριστεί,  θα διαπιστώσει, πρώτον, ότι συνήθως αφορούν άνδρες και δεύτερον, ότι δεν είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρακολουθείς απλώς έναν ευφυή άνθρωπο να είναι έξυπνος. Στη διάρκεια της ταινίας, μπαίνουμε μέσα στο μυαλό της Βιρτζίνια, ιδιαίτερα όταν εμπνέεται από τη Vita και ξυπνούν μέσα της συναισθήματα.

Η ταινία επικεντρώνεται στο πιο έντονο κομμάτι της σχέσης των δύο γυναικών, παρακολουθώντας την Βιρτζίνια να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της, το σώμα της και τη σχέση της με το σεξ, όλα όσα της δίνει πραγματικά η Βίτα. Ο κόσμος έχει μία συγκεκριμένη εικόνα για την Βιρτζίνια Γουλφ , ως μία εύθραυστη γυναίκα που αγωνίστηκε όλη της τη ζωή με ένα φάσμα συναισθηματικών και ψυχολογικών προκλήσεων και στο τέλος αυτοκτόνησε . Αυτό που η ταινία θέλει να δείξει και να τονίσει, είναι η μεγάλη δύναμη  που βρίσκει η Βιρτζίνια, χρησιμοποιώντας το μοναδικό μυαλό της, να επεξεργαστεί και να ξεπεράσει μια τέτοια εμπειρία. Η στιγμή που θα χρησιμοποιήσει το ταλέντο της δημιουργώντας ένα σπουδαίο έργο. Ο σκοπός δεν ήταν να γυρίσουμε μία βιογραφία της Βιρτζίνια Γουλφ, αλλά να ρίξουμε μια ματιά σε μία  πολύ συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της, μια στιγμή μεγάλης δύναμης από μια γυναίκα που όλοι θεωρούσαν εύθραυστη.

Μια ταινία της: Τσάνια Μπάτον
Με τις: Τζέμα Άρτερτον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Ιζαμπέλα Ροσελίνι

Χρονολόγιο
1882 Γέννηση της Βιρτζίνια Γουλφ
1892 Γέννηση της Βίτα Σάκβιλ-Γουεστ
1912 Η Βιρτζίνια παντρεύεται τον Λέοναρντ Γουλφ
1912 H δημιουργία του ομίλου Bloomsbury, θα φέρει έναν νέο, σύγχρονο και προοδευτικό αέρα στην τέχνη, τον φεμινισμό και την σεξουαλικότητα.
1912 Η πρώτη γκέι παμπ του Λονδίνου ανοίγει στην οδό Heddon
1913 Η Βίτα παντρεύεται τον Σερ Χάρολντ Νίκολσον
1914 Ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
1917 Η Βιρτζίνια και ο Λέοναρντ Γουλφ, ιδρύουν τον εκδοτικό οίκο Hogarth Press
1918 Περνάει ο νόμος που επιτρέπει στις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, να ψηφίσουν
1920 Η Βίτα φεύγει με την ερωμένη της, Βάιολετ Κέπελ. Οι σύζυγοι και των δύο γυναικών θα τις καταδιώξουν για να τις τιμωρήσουν.
1921 Η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει την ποινικοποίηση των «άσεμνων σεξουαλικών πράξεων» μεταξύ γυναικών, αλλά η Βουλή των Λόρδων απορρίπτει την τροπολογία με το σκεπτικό ότι θα «εξιδανικεύσει την γυναικεία ομοφυλοφιλία»
1922 Η Βιρτζίνια και η Βίτα συναντιούνται για πρώτη φορά
1925 Η Βιρτζίνια γράφει το «Η κυρία Ντάλογουεϊ»
1926 Η Βίτα εκδίδει το «Seducers in Equador» από τον εκδοτικό οίκο των Γουλφ, για να τους βοηθήσει με τα μεγάλα χρέη τους
1928 Περνάει ο νόμος για την ισότητα των δικαιωμάτων. Οι γυναίκες έχουν πλέον, τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες
1928 Η Βιρτζίνια εκδίδει το «Ορλάντο: μια βιογραφία», εμπνευσμένο από την σχέση της με την Βίτα
1928 Η κυκλοφορία του, λεσβιακής θεματικής, βιβλίου της Ράντκλιφ Χαλ «Το πηγάδι της μοναξιάς» (Well of Loneliness) θα γίνει η αιτία να συρθεί ο εκδότης του στα δικαστήρια. Η Βιρτζίνια Γουλφ θα υπερασπιστεί την συγγραφέα στη δίκη, όμως το βιβλίο τελικά θα απαγορευτεί επειδή απεικονίζει «αφύσικες πρακτικές»
1932 Η Βίτα γράφει το «Family History», το πρώτο από τα βιβλία της με λεσβιακό θέμα
1939 Ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
1941 Η Βιρτζίνια Γουλφ πνίγεται στον ποταμό Ouse, στα  59 της
1962 H Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ πεθαίνει στο κάστρο της στο Κεντ, στα 70 της

Στις 20 Ιουνίου στους κινηματογράφους από την Seven Films


σχετικα αρθρα