ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως ο Ανδρέας… Ο ηγέτης της αλλαγής, ο εμπνευστής της νέας εποχής

του Δημήτρη Κωσταντόπουλου - Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2017, 19:02 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2017, 19:02
Όπως ο Ανδρέας… Ο ηγέτης της αλλαγής, ο εμπνευστής της νέας εποχής
Facebook Twitter Whatsapp

Στην πορεία για την εκλογή αρχηγού, στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε στην  περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιστορική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974. 

Στην πορεία για την εκλογή αρχηγού, στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε στην  περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιστορική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974. 

Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε για να ενώσει τον Ελληνικό λαό από τις πληγές του εμφυλίου, να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να αμβλύνει τις ανισότητες και να υπηρετήσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας. 

Αυτά τα μεγάλα προτάγματα  αποτέλεσαν τα θεμέλια για την πορεία της αλλαγής και έγιναν πράξη με την ενσωμάτωση των μη προνομιούχων στην πολιτική και κοινωνική ζωή και τη συγκρότηση της μεσαίας τάξης.

Μέσα από προοδευτικές για την εκάστοτε εποχή πολιτικές, η Ελλάδα με λιγότερες ανισότητες και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, και βρίσκεται στον πυρήνα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών, με σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο και γεωστρατηγικά κρίσιμο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Αναμφίβολα ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, ένας χαρισματικός ηγέτης , ένας σπουδαίος οικονομολόγος, με διεθνές κύρος και παγκόσμια ακτινοβολία.

Ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την επιθυμία του κατακερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς να ενωθεί.

Με ξεκάθαρους όρους, με πυξίδα τη σοσιαλιστική του ιδεολογία και την κινηματική οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, συσπειρώνοντας δυναμικές προσωπικότητες γύρω του, βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Κατάφερε να εκφράσει τον ριζοσπαστισμό που είχε ανάγκη η ελληνική κοινωνία μετά την πτώση της δικτατορίας, να χτίσει μια  συμμαχία των γενεών, με τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του 114 και του Πολυτεχνείου, αλλά και μια κοινωνική συμμαχία, απευθυνόμενος στους μη προνομιούχους της εποχής. 

Το αποτέλεσμα ήταν το 1981 να εκλεγεί πανηγυρικά, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να προωθήσει καινοτόμες και προοδευτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς . 

Το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας είχε μια βαθιά ανθρωπιά και συνάμα μια βαθιά πίστη στη δύναμη του ανθρώπου. Μιλούσε στην καρδιά του Έλληνα, τον ενέπνεε και να τον έκανε συμμέτοχο στην καθημερινή προσπάθεια για την κοινωνική αλλαγή που οραματιζόταν. Ένα χαρακτηριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην πολιτική του φαρέτρα. 

Τις επόμενες δεκαετίες με τη στροφή στο ευρωπαϊκό όνειρο και μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες η Ελλάδα εισήλθε στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, εισάγοντας παράλληλα το ευρώ ως νόμισμά της

Τα χρόνια αυτά είχαν ένα χαρακτηριστικό, την έντονη κοινωνική κινητικότητα. Ήταν τότε, που όλοι οι Έλληνες αισθάνονταν ότι ζουν σε μια δίκαιη πατρίδα που τους επιτρέπει να εκπληρώνουν τα όνειρά τους.

Γι' αυτό που ξεχώρισε, όμως, το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι έφερε στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου τη συναίνεση, παγιώνοντας τη δημοκρατία. 

Αυτό οφείλουμε να έχουμε κατά νου σήμερα. Το τρίπτυχο Εθνικά Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο μεγάλος ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήταν μπροστά από την εποχή του και σήμερα δείχνει το δρόμο.

Στον απόηχο ενός παρόλογου διχασμού της κοινωνίας μας, από το τεχνητό δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από έναν ενωτικό προοδευτικό λόγο.

Έχει ανάγκη από μια παράταξη που θα ανταποκριθεί στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Μέσα από ένα νέο παραγωγικό- αναπτυξιακό μοντέλο πρωτογενούς παραγωγής με και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας θα οδηγηθούμε στην παραγωγή εθνικού πλούτου.  

Με εργαλεία ανάπτυξης τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού μας, τη στήριξη της Ναυτιλίας, την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας μας, τις βιοκλιματικές καλλιέργειες, τη μεσογειακή διατροφή και την αναγκαία μεταποίηση των πρωτογενών προϊόντων μας, να δημιουργήσουμε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης εδώ και τώρα του φορολογικού συστήματος αποτελούν τις προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος , το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας  θέλουν στήριξη και κίνητρα.  

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα θέσεων εργασίας, τη μετανάστευση των νέων, τους άδικους φόρους, τη γραφειοκρατία, το δημογραφικό και όλες τις ανισότητες που προκύπτουν από τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες στη συμμετοχή στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. 

Ο νέος φορέας που καλούμαστε να δημιουργήσουμε, χρειάζεται να έχει τη δυναμική να εκφράσει τη συναίνεση της κοινωνίας για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την επίτευξη της εθνικής αυτοκυριαρχίας.

Όπως το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου ακολουθώντας μια καθαρή στρατηγική απέναντι από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της συντηρητικής παράταξης και στον αριστερό  λαϊκισμό

Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τη έννοια της Αλλαγής που εξέφρασε διαχρονικά ο χώρος μας επιδεικνύοντας έναν προοδευτικό πατριωτισμό που δεν υπαγορεύει έναν κούφιο εθνικό λόγο, αλλά συντονισμένες πολιτικές για την ανάπτυξη της Ελλάδας και την απελευθέρωση της οικονομίας από τα μνημόνια. Αλλαγή με νέο ήθος νέα πρόσωπα νέα πολιτική. 

Με ζωντανή την ιστορική μνήμη, σεβασμό σε όλες τις πολιτικές γενιές που συμμετείχαν στη μακρά πορεία του Κινήματος και κυρίως με αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ μας να προχωρήσουμε στη νέα εποχή. 

Η Κεντροαριστερά χωρίς ηγεμονισμούς και  αποκλεισμούς είναι η μόνη ελπίδα για την έξοδο από την κρίση. Το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό χρειάζεται ανανέωση , σε πρόσωπα , σε αντιλήψεις , σε ιδέες . 

Θέλει καθαρή ματιά, ξεκάθαρη θέση, έντιμη στάση, ειλικρινή επαφή με τον πολίτη.

Ο Τοκετός της γέννησης του νέου είναι επώδυνος , αλλά αναγκαίος. Ο δρόμος για τη νέα αλλαγή είναι δύσβατος, έχει να παλέψει με καθεστωτικές αντιλήψεις , ιδεολογικές αγκυλώσεις και δυνάμεις αδράνειας και στασιμότητας.

Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη υπέρβαση, να απαντήσουμε στο αίτημα των καιρών  με ενότητα, συμμετοχή, ανανέωση, όραμα και ελπίδα  δεν φτάνει να το θέλουμε, πρέπει να αποδείξουμε και ότι το μπορούμε.

* O κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.