current views are: 5

16 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση13:20

Η Κεντροαριστερά ξανά στο προσκήνιο

Κουρασμένη από την πολύχρονη άσκηση της εξουσίας αλλά και μετά τα κρίσιμα σφάλματα όταν έσκασε στα χέρια της η κρίση, δεν διάβασε σωστά τη συγκυρία και κατακερματίστηκε, λοιδορήθηκε.

Δημοσίευση 13:20’

Κουρασμένη από την πολύχρονη άσκηση της εξουσίας αλλά και μετά τα κρίσιμα σφάλματα όταν έσκασε στα χέρια της η κρίση, δεν διάβασε σωστά τη συγκυρία και κατακερματίστηκε, λοιδορήθηκε.

Κουρασμένη από την πολύχρονη άσκηση της εξουσίας αλλά και μετά τα κρίσιμα σφάλματα όταν έσκασε στα χέρια της η κρίση, δεν διάβασε σωστά τη συγκυρία και κατακερματίστηκε, λοιδορήθηκε. Δεν οδηγήθηκε καν σε διασπάσεις που έχουν δυναμική και δημιουργούν νέα, θετικά δεδομένα. Μπήκε στη Βουλή οριακά στις στρατηγικού χαρακτήρα εκλογές τον Γενάρη του ‘15. Με τα πολλά, δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Διαφοροποιείται ήδη και οριοθετείται πολιτικά από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Καταγράφει και κάποια συσπείρωση. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε. Πάντως, όλα δείχνουν ότι δεν θα ζήσει στιγμές μεγάλης δόξας αλλά ούτε θα αποτελεί τον ουραγό στο πολύπαθο πολιτικό μας σύστημα. Πολλά εξαρτώνται από τους πρωταγωνιστές, τα βαριά ονόματα. Βενιζέλος και Παπανδρέου με λάθη, θυσίες και προσωπικό κόστος -στο πρόσφατο μάλιστα παρελθόν- δεν θα είναι σοφό να κυκλοφορούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Οι άλλοι παράγοντες (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) που σήμερα αναζητούν -θεμιτά – το Νέο Κόμμα θα αναμετρηθούν με τις δυσκολίες της ίδιας της ζωής και θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Στο σκηνικό αυτό, η Φ. Γεννηματά δείχνει κατάλληλη να επιτυγχάνει συναινέσεις. Με κινήσεις – τις περισσότερες φορές- πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Θα τα καταφέρει επανενώνοντας αλλά και ανανεώνοντας τον χώρο ή το σχοινί θα σπάσει;

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Και δεν αφορά τους κάθε λογής παράγοντες της Κεντροαριστεράς αλλά τους πολίτες και τη χώρα. Και όσο η χώρα δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα από μια καρικατούρα του Μεγάλου ΠΑΣΟΚ άλλο τόσο έχει να ωφεληθεί από μια ώριμη και ανανεωμένη Κεντροαριστερά.