current views are: 7

23 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση14:51

Τι σημαίνει η κενή επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη στείλει τις προτάσεις της για την άρση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου στο Eurogroup, όπως είχε δεσμευτεί στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου

Δημοσίευση 14:51’

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη στείλει τις προτάσεις της για την άρση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου στο Eurogroup, όπως είχε δεσμευτεί στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη στείλει τις προτάσεις της για την άρση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου στο Eurogroup, όπως είχε δεσμευτεί στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου. Αντί μιας δεσμευτικής επιστολής, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε στους Ευρωπαίους συναδέφους του ένα κείμενο κενό ουσιαστικού περιεχομένου, υποσχόμενος θα τους ενημερώσει αναλυτικά για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Δύο τινά συμβαίνουν:

Η κυβέρνηση ή  δεν έχει καταλήξει σε σαφείς θέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και (στη συνέχεια) το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και για το λόγο αυτό «κάνει καθυστέρηση» ή σκοπίμως διατηρεί ένα κλίμα «κρίσης», κυρίως για εσωτερικούς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Και στα δύο ενδεχόμενα ελέγχεται.

Στην πρώτη περίπτωση ελέγχεται γιατί δεν επιτρέπεται, μετά από τόσους μήνες εκκρεμότητας να μην είναι σε θέση να κλείσει την αξιολόγηση και να απελευθερώσει την οικονομία από το σημερινό τέλμα. Στη δεύτερη περίπτωση ελέγχεται γιατί δεν επιτρέπεται να καλλιεργεί σκοπίμως ένα κλίμα αδιεξόδου και διαρκούς φθοράς στις σχέσεις μας με τους εταίρους και δανειστές μας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα πολιτικά σενάρια και όλες τις εκδοχές για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας.

Πολλοί μάλιστα από τους επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν πως το παρατεταμένο αδιέξοδο περί την αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών αντιφάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναγκαίες επιλογές που συνεπάγονται πολιτικό κόστος ή αμφιθυμίας των βασικών στελεχών της για το κεντρικό σενάριο και τις επιμέρους επιλογές που πρέπει να υιοθετήσει με αποφασιστικότητα η χώρα για να δει ο λαός τις καλύτερες μέρες.

Όπως και να έχει το πράγμα, η διαδικαστική – και όχι ουσιαστική – επιστολή Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες δείχνει άρνηση (ή αδυναμία) πρωτοβουλίας στο πιο ζωτικό σήμερα ζήτημα για τον τόπο και μετάθεση, εκ των πραγμάτων, του βάρους των αποφάσεων, για μια ακόμα φορά, στους «κακούς δράκους»…