current views are: 6

9 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση12:28

Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist. 

Δημοσίευση 12:28’

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist. 

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist. Και δεν είναι ο μόνος που επαναφέρει το θέμα. Μια ματιά στα πιό έγκυρα διεθνή Μέσα αρκεί για να διαπιστωθεί ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ μπορεί να μην είναι «προ των πυλών», όπως ήταν το καλοκαίρι του 2015, αλλά παραμένει ως μια «μη αμελητέα απειλή». Γι’ αυτό και παίζει ψηλά στο «παζάρι» της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Παίζει όμως ψηλά και στις εκτιμήσεις διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων, όπως έχει μπει και στην ατζέντα των «κλειστών» συζητήσεων ισχυρών ευρωπαϊκών παραγόντων. Με άλλα λόγια πισωγυρίσαμε.  

Και πισωγυρίσαμε όχι μόνο γιατί ο «Σόιμπλε είναι εμμονικός» με τις «κακές» εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, ούτε γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές μας δεν τα βρίσκουν με το ΔΝΤ. Ούτε γιατί «δίνουμε άνισες μάχες» στην αξιολόγηση.  

Κινδυνεύουμε γιατί η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αποφασίσει αν θα εξακολουθήσει να επιμένει στη θεωρία της θυματοποίησης, που παρουσιάζεται καθημερινά από τους εκπροσώπους της στα κανάλια (για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι που απεργάζονται δεινά για τον περιούσιο λαό μας) ή θα «πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα». Να δώσει δηλαδή – έχοντας κατά νου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση – την απαραίτητη δυναμική στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Οι «άλλοι» ξέρουν τι θέλουν. Εμείς τι ακριβώς ζητάμε;