current views are: 4

6 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:04

Ο εφιάλτης του 2015 επιστρέφει

Όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει.

Δημοσίευση 14:04’

Όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει.

Όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει γρήγορα. Για να γίνει αυτό, το οικονομικό επιτελείο είχε συμφωνήσει στην προ- νομοθέτηση νέας λιτότητας – υποχωρώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ– και για να «χρυσώσει» το χάπι έκανε λόγο για τα περίφημα αντίμετρα που θα ακυρώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων.

Με το που γύρισαν όμως οι τεχνοκράτες και παρουσίασαν αναλυτικά το σχέδιο τους, οι υπουργοί που μετέχουν στις συνομιλίες επέστρεψαν στη σκληρή πραγματικότητα. Η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου είναι αυτή που στην ουσία δίνει τον τόνο για την  επανάληψη της διαπραγμάτευσης, επιμένοντας στις εξόχως σκληρές θέσεις του ΔΝΤ. Εν πολλοίς ξεκαθαρίζει τις θέσεις του Ταμείου τόσο στα εργασιακά, όσο και στη ρητορική για νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Το κυριότερο είναι ότι  δεν μετακινείται εκατοστό από τη θέση για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετη λιτότητα σε μια ήδη εξουθενωμένη οικονομία. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, παρακολουθεί ως θεατής τα όσα λαμβάνουν χώρα στο Hilton.

Η αλήθεια είναι πως η διαπραγμάτευση τείνει να (αν δεν έχει ήδη) εξελιχθεί σε έναν φαύλο κύκλο. Ένας διάλογος μεταξύ κωφών που ο καθένας παραθέτει τα επιχειρήματά του με αποτέλεσμα  στο τέλος η διαπραγμάτευση να μην καταλήγει δε κάποιο κοινό συμπέρασμα. Σε αυτό σίγουρα έχει ευθύνη το ΔΝΤ, αλλά όχι μόνο. Η κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά να κλείσει τα τεχνικά ζητήματα, ενώ οι Ευρωπαίοι κυριευμένοι από τον φόβο των εκλογών στις σημαντικότερες χώρες της Ένωσης δεν κάνουν καμία παραχώρηση προς τη χώρα μας. Εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν Γη και Ύδωρ στο Ταμείο ώστε να μείνει στο πρόγραμμα.

Αλλά δυστυχώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και επικίνδυνα: Ο στόχος για λύση στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου μοιάζει πλέον ουτοπία για όσους το πιστεύουν, το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης απομακρύνεται επικίνδυνα και η οικονομία γύρισε εκ νέου σε ύφεση όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, απότοκο της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Αποτέλεσμα; Για ακόμη μια φορά η επανάληψη του σεναρίου του 2015 πλανάται σαν εφιάλτης πάνω από την χώρα…