Τελικά τι ακριβώς αποφασίστηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου; Σχεδόν τρεις βδομάδες μετά, ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Η κάθε πλευρά παρουσιάζει τη δική της εκδοχή των αποφάσεων, θυμίζοντας εκείνη την εποχή των… πολλαπλών αποτελεσμάτων στις φοιτητικές εκλογές, όταν η κάθε παράταξη μέτραγε τα «κουκιά» κατά το δοκούν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην ολλανδική βουλή την Παρασκευή ότι τα περίφημα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν ξεπεραστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε απάντηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Τι από τα δύο ισχύει;

Τρεις είναι οι πιθανές απαντήσεις:
1.Λένε ψέματα οι δανειστές.
2. Λέει ψέματα η κυβέρνηση.
3. Το άφησαν επίτηδες «φλου» για να μπορεί ο καθένας στη χώρα του να λέει ό,τι τον συμφέρει.

Το σίγουρο είναι ότι η σύγχυση σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup δεν εντείνει μόνο την αγωνία των Ελλήνων για την πορεία της οικονομίας και των εισοδημάτων τους. Πλήττει επίσης την ήδη ισχνή αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου (σε Ελλάδα κι Ευρώπη) και κάνει το «ευρωπαϊκό όνειρο» να ξεθωριάζει ακόμα περισσότερο.

Γιατί να πιστέψει κανείς ότι η αβεβαιότητα θα τελειώσει σύντομα όταν δεν ξέρουμε ακόμα τι αποφασίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες; Πώς να έχει εμπιστοσύνη σε πολιτικούς που δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν σε τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει; Και τι ελπίδα να έχει κανείς για μια Ευρώπη που δεν μπορεί να δώσει αποφασιστικές λύσεις για σχεδόν κανέναν πρόβλημα;

Τα αποτελέσματα αυτής της βαθιάς κρίσης που είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική, θα τα δούμε και την Τετάρτη στις ολλανδικές εκλογές όπου ο κ. Ντάισελμπλουμ δύσκολα θα αποφύγει το πικρό ποτήρι της συντριβής.