Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των σημερινών ολλανδικών εκλογών, ας μην έχουμε αμφιβολία ότι ο μεγάλος νικητής είναι ο Γκερτ Βίλντερς. Ο επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία έθεσε την ατζέντα των εκλογών, ώθησε την κυβέρνηση Ρούτε σε μια σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση με τον «σουλτάνο» Ερντογάν, και δημιούργησε πανευρωπαϊκή αίσθηση. Αυτές οι εκλογές έχουν τη σφραγίδα του.

Για τους Ολλανδούς ψηφοφόρους δεν έχει σημασία ότι ο Βίλντερς δεν διαθέτει ούτε πραγματικό κόμμα ούτε τεκμηριωμένο πρόγραμμα. Δεν έχει επίσης σημασία ότι δεν εξηγεί πού θα βρει τα λεφτά που υπόσχεται ότι θα μοιράσει. Αρκεί που κραυγάζει εναντίον του «συστήματος», των «μουσουλμάνων τρομοκρατών», των «τεμπέληδων του ευρωπαϊκού Νότου». Αρκεί ότι δεν ανήκει στην παραδοσιακή πολιτική ελίτ της Ολλανδίας.

Ας μη γελιόμαστε. Ο Βίλντερς είναι το πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης δύσθυμης με το παρόν της και φοβισμένης με το μέλλον της. Μιας Ευρώπης που έχει απηυδήσει με το πολιτικό προσωπικό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα μεγάλα προβλήματα. Μιας Ευρώπης που θέλει να επιστρέψει στο χαμένο παρελθόν της ευημερίας και της ασφάλειας. Μιας Ευρώπης που αντιδρά σπασμωδικά.

Ο Γκερτ Βίλντερς είναι το πρόσωπο μιας Ευρώπης σε βαθιά κρίση.