«Τα πάντα έχουν παγώσει». Το μήνυμα έρχεται από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Τα επενδυτικά σχέδια τελούν σε αναστολή, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, οι καταθέσεις μειώνονται ξανά μετά από ενάμισι χρόνο, οι τραπεζικές χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται. Οι πάντες περιμένουν να τελειώσει η αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης για να ανεβάσουν στροφές. Δεν πρέπει να εκπλήσσει λοιπόν ότι η προτροπή «κλείστε την αξιολόγηση» απευθύνεται συνεχώς από τους παραγωγικούς φορείς προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους

Ωστόσο, η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν γίνεται δηλαδή προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, να ισοπεδωθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ούτε είναι ανεκτό να υποχρεωθούμε για πολλά χρόνια ακόμα στα άπιαστα πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές. Είναι χρέος της κυβέρνησης όχι μόνο να φέρει γρήγορα τη συμφωνία, αλλά και να είναι αυτή οικονομικά βιώσιμη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ίσως αντιτείνουν ότι ζητάμε άπιαστα πράγματα. Καθόλου! Είναι ακριβώς η δουλειά των κυβερνώντων να δίνουν πραγματικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Και η λύση τώρα είναι να τελειώσει η αβεβαιότητα με την κοινωνία όρθια. Γι’ αυτό άλλωστε εκλέχτηκε η κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρνει, ας το πει… Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.