current views are: 6

31 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:23

Η κυβέρνηση των διαρροών

Προχθές κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι «δεν θα μάθετε τη συμφωνία μέσα από διαρροές». Χθες πληροφορηθήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών από… διαρροή. 

Δημοσίευση 10:23’

Προχθές κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι «δεν θα μάθετε τη συμφωνία μέσα από διαρροές». Χθες πληροφορηθήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών από… διαρροή. 

Προχθές κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι «δεν θα μάθετε τη συμφωνία μέσα από διαρροές». Χθες πληροφορηθήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών από… διαρροή. Η διαρροή έγινε μετά από την ενημέρωση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.  

Πέραν του αστείου του πράγματος, το παιχνίδι των διαρροών εγείρει σημαντικά πολιτικά ζητήματα:

1.    Ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Έτσι κι αλλιώς η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλή, αφού ήρθε στην κυβέρνηση για να σκίσει τα Μνημόνια και τη συνέχεια την ξέρουμε. Δεν γίνεται όμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να αλληλοδιαψεύδονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

2.    Ζήτημα ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Δεν γίνεται οι πολίτες (που θα πληρώσουν το μάρμαρο) να μην ενημερώνονται με υπεύθυνο τρόπο από τη κυβέρνηση. Από τη μια μεριά, επισήμως τηρείται σιγή ασυρμάτου. Από την άλλη, ανεπισήμως έχουμε καθημερινά το γαϊτανάκι των διαρροών. Η κυβέρνηση έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να βγει ανοιχτά και να ενημερώσει για το τι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Ας θυμηθούμε το ρητό ότι η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Το να κρατιούνται οι πολίτες στο σκοτάδι ή στο ημίφως φαλκιδεύει εμμέσως τα δικαιώματά τους.

3.    Ζήτημα αλήθειας. Χρειαζόμαστε όσο πότε άλλοτε την αλήθεια. Όχι μεγάλα λόγια, όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα, όχι χειραγώγηση της ενημέρωσης. Να βγει ο κ. Τσίπρας (και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης) να παρουσιάσει την πλήρη εικόνα της συμφωνίας και, κυρίως, της προοπτικής της οικονομίας εντός του μνημονιακού πλαισίου. Τι πραγματικά περιθώρια έχουμε, τι αληθινές ελπίδες υπάρχουν, τι διαφοροποιήσεις υπάρχουν (στ’ αλήθεια όμως) μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να κρίνουν και να αποφασίσουν. Ας σταματήσει το πολιτικό σύστημα να τους υποτιμάει.

Αρκετά με τις διαρροές. Τώρα θέλουμε την αλήθεια.