current views are: 8

19 Απριλίου 2017
Δημοσίευση08:57

Αντίο Ευρώπη

Η Τερέζα Μέι διέβη χθες τον δικό της Ρουβίκωνα. 

Δημοσίευση 08:57’

Η Τερέζα Μέι διέβη χθες τον δικό της Ρουβίκωνα. 

Η Τερέζα Μέι διέβη χθες τον δικό της Ρουβίκωνα. Με την αιφνιδιαστική απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατέστησε σαφές ότι έχει έρθει στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής σκηνής για να μείνει. Η βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε μια κλασική ηγετική κίνηση, οδηγώντας τη χώρα στις κάλπες την ώρα που η ίδια είναι στην ισχυρότερη θέση ενώ ο μεγάλος αντίπαλος της Τζέρεμι Κόρμπιν στην πλέον αδύναμη. Με εξίσου κλασικό ηγετικό τρόπο η κ. Μέι αθέτησε την υπόσχεσή της για εκλογές το 2020.

Οι εκλογές σε μια μεγάλη χώρα σαν την Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνουν έτσι κι αλλιώς το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά όμως είναι οι πιο «ευρωπαϊκές» εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Το κεντρικό ερώτημα των εκλογών είναι ποια πολιτική δύναμη μπορεί να φέρει σε πέρας το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον βρετανικό λαό. Η γραμμή Μέι είναι «σκληρό Brexit», ήτοι πλήρης αποχωρισμός από την ΕΕ.«Η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη και δεν γυρίζει πίσω», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέι. Στην πραγματικότητα, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν τη δεύτερη πράξη του δημοψηφίσματος που οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε το πιο έντονο σύμπτωμα της κρίσης της ΕΕ, το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί πάνε στις κάλπες με σκληρή αντιευρωπαϊκή γραμμή δείχνει το βάθος της ανυποληψίας στην οποία έχει περιέλθει η  σημερινή ΕΕ. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο πιο σίγουρος τρόπος για να κερδίσει κανείς εκλογές σε μια ευρωπαϊκή χώρα ήταν να υποσχεθεί «περισσότερη Ευρώπη». Τώρα οι Συντηρητικοί προελαύνουν προς τις εκλογές του Ιουνίου υποσχόμενοι τη «λιγότερη δυνατή Ευρώπη». Ταυτόχρονα, ο ευρωπαϊστή Κόρμπιν είναι 21 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Ακούει άραγε κανείς στις Βρυξέλλες και, πολύ περισσότερο, στο Βερολίνο;