current views are: 10

26 Απριλίου 2017
Δημοσίευση13:59

Το χρέος των δανειστών

Από τις στήλες του Newpost έχουμε πολλές φορές στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα του ελληνικού πολιτικού κόσμου –τόσο της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο και της εκάστοτε αντιπολίτευσης. 

Δημοσίευση 13:59’

Από τις στήλες του Newpost έχουμε πολλές φορές στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα του ελληνικού πολιτικού κόσμου –τόσο της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο και της εκάστοτε αντιπολίτευσης. 

Από τις στήλες του Newpost έχουμε πολλές φορές στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα του ελληνικού πολιτικού κόσμου –τόσο της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο και της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Έχουμε κάνει κριτική στη δημαγωγία, τη διοικητική αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά. Έχουμε πολλές φορές δυσαρεστήσει πολλούς. Αλλά αυτή (πρέπει να) είναι η δουλειά των media.

Τώρα όμως δεν θα μιλήσουμε για τις ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών. Θα πούμε όσα πρέπει να πράξουν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Γιατί μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τα μέτρα της β’ αξιολόγησης, καθώς και μετά την επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος του 2016, το μπαλάκι είναι στο τερέν των δανειστών. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτά που όφειλε. Για την ακρίβεια, πολύ παραπάνω από όσα ήταν υποχρεωμένη. Ο ελληνικός λαός «μάτωσε» για ένα πλεόνασμα που έφτασε στο 4,19%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5%.

Η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα που Ευρωπαίοι (ιδίως οι Γερμανοί) και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους. Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος έπρεπε να είχε κλείσει από… χθες. Δεν υπάρχει καμιά σοβαρή δικαιολογία για την καθυστέρηση. Πολύ περισσότερο, είναι απαράδεκτη η σημερινή αβεβαιότητα. Η Ελλάδα δικαιούται τη ρύθμιση του χρέους, η οποία δεν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Δικαιούται επίσης την ένταξή της στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να δει φως στο βάθος του τούνελ. Αυτό είναι τώρα το χρέος των δανειστών. Όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρώπη.