Είναι θετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αρχίσει να επισκέπτεται τα υπουργεία –κι ας έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Δικαίως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». Είναι προφανής η ανάγκη να γίνει πιο αυστηρή η επιτήρηση των υπουργείων από το Μαξίμου.

Χωρίς να έχουμε διάθεση «εύκολης αντιπολίτευσης», η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση σε μεγάλο αριθμό υπουργικών χαρτοφυλακίων. Λάθη, παραλείψεις, αργοί ρυθμοί, αλλά και συμπτώματα αλαζονείας της εξουσίας δημιουργούν μια καθόλου κολακευτική εικόνα για το κυβερνητικό σχήμα. Μακριά από τις επαγγελίες της «πρώτης φοράς Αριστεράς» για τερματισμό της κακοδιοίκησης κι ένα νέο τρόπο άσκησης της εξουσίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει διαφοροποιηθεί από το ειωθότα. Για την ακρίβεια δεν είναι καν μια από τις καλύτερες εκδοχές του παραδοσιακού μοντέλου κυβέρνησης.

Αν για τις δυσβάσταχτες περικοπές υπάρχει η (πραγματική) δικαιολογία των εκβιασμών των δανειστών, για τη διοικητική ανεπάρκεια δεν υπάρχει καμία. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει δικαιολογία, η διοικητική ανεπάρκεια φθείρει την κυβέρνηση πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ή ο δημοσιογραφικός κόσμος που συνήθως δεν βλέπουν παρά τα του Μνημονίου. 

Διοικήστε λοιπόν κ. πρωθυπουργέ! Θα είναι καλό για το κόμμα σας, αλλά κυρίως θα είναι καλό για τον τόπο.