Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τις εαρινές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Για το 2017 η Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη 2,1%. Είναι βέβαια σημαντικό ότι όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι το 2017 θα είναι το έτος επιστροφής στην ανάπτυξη μετά από μια αδιανόητη ύφεση επτά ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της επταετίας χάθηκε το ¼ του ελληνικού ΑΕΠ .

Ωστόσο, η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι κατά 0,6% μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη. Τον Φεβρουάριο η πρόβλεψη ήταν 2,7%. Δηλαδή, μέσα σε λίγους μήνες χάθηκε (δυνητικά) παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ  σε εθνικό πλούτο.

Αυτό το 1 δισεκατομμύριο είναι το τίμημα της καθυστέρησης στην επίτευξη της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Και το τίμημα θα είναι ακόμα πιο βαρύ αν η αξιολόγηση δεν κλείσει στις αρχές Ιουνίου με συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους. Γιατί αυτό το 2,1% έχει σαν προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE. Το προφανές ερώτημα είναι αν τα όποια κέρδη αποκόμισε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση είναι πιο σημαντικά από την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Άξιζε όντως τον κόπο;

Το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο των δανειστών. Στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι θέλουν όντως να δώσουν προοπτική στην Ελλάδα ή η μοίρα του ελληνικού λαού τους αφήνει αδιάφορους.