Η συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο δεν είχε εκπλήξεις. Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε χωρίς η κυβερνητική πλειοψηφία να υποστεί ρήγματα. Είναι βέβαια εντυπωσιακό το πόσο πειθαρχημένοι υπήρξαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι λίγα χρόνια πριν μίλαγαν για «προδοσία» όταν ψηφίζονταν αντίστοιχα νομοθετήματα…

Αυτό που όντως ήταν ασυνήθιστο ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την ψηφοφορία. Για πρώτη φορά πρωθυπουργός μετά από κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφαίας σημασίας, δεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά επαναδιατύπωσε το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών.  Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς.»

Ασχέτως με τη γνώμη που έχει κανείς για την κυβέρνηση γενικά και για το πολυνομοσχέδιο ειδικά, το αίτημα που διατυπώνει ο πρωθυπουργός είναι απολύτως δικαιολογημένο. Το χρέος πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί βιώσιμο και να πάρει ανάσες η οικονομία. Το υπαγορεύει η κοινή λογική, το αξίζει αυτός ο λαός που «ματώνει» επί επτά συναπτά έτη για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Το να μην εκπληρώσουν οι Ευρωπαίοι τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας θα αποτελέσει μνημείο πολιτικής αθλιότητας.

Έχουμε πληρώσει πολύ. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουμε.