Στο Newpost επανειλημμένως έχουμε γράψει ότι ο Σόιμπλε και ο Τόμσεν φταίνε για πολλά, αλλά δεν φταίνε για όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν την ταλαίπωρη χώρα. Τα τραγικά γεγονότα του Μενιδίου αποτελούν το πλέον πρόσφατο παράδειγμα «κακών κειμένων» για τα οποία φταίμε αποκλειστικά εμείς οι ίδιοι και όχι οι ξένοι.

Δεν φταίνε λοιπόν οι Σόιμπλε και Τόμσεν για το αν κάποιοι ρίχνουν μπαλοθιές μέσα στην Αθήνα (με αποτέλεσμα τον θάνατο του αθώου παιδιού), χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Δεν φταίνε επίσης οι δανειστές για το αν ορισμένες γειτονιές του Μενιδίου έχουν γίνει κέντρα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Και σίγουρα δεν φταίνε για το ότι δεν εμποδίστηκαν οι «αγανακτισμένοι» που έριξαν μολότοφ στα σπίτια των Ρομά. Εν ολίγοις, δεν φταίνε οι Σόιμπλε και ο Τομσεν αν στην Ελλάδα το κράτος δικαίου δεν επιβάλλεται όπως πρέπει, όπου είναι ανάγκη.

Κράτος δικαίου σημαίνει εφαρμογή του νόμου. Σημαίνει επίσης δίωξη και τιμωρία όποιον τον παραβαίνει. Για τη δίωξη και τιμωρία επιφορτισμένα είναι τα εντεταλμένα όργανα του νόμου, όχι όποιος νομίζει ότι αδικείται. Επιπλέον, δεν υπάρχει κράτος δικαίου χωρίς πρόληψη των κοινωνικών αιτίων που γεννούν την εγκληματικότηα.

Η εμπέδωση του κράτους δικαίους δεν είναι λοιπόν δουλειά του Σόιμπλε και του Τόμσεν. Είναι καθήκον της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, των κοινωνικών υπηρεσιών και, βεβαίως, της κυβέρνησης. Κανένας δεν τους εμποδίζει από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ας το πράξουν επιτέλους.