current views are: 6

15 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση12:47

Merci les amis

Γενικά σε εμάς τους Έλληνες μας αρέσει πολύ η Ευρώπη. Τόσο πολύ που την έχουμε ως πρότυπο. 

Δημοσίευση 12:47’

Γενικά σε εμάς τους Έλληνες μας αρέσει πολύ η Ευρώπη. Τόσο πολύ που την έχουμε ως πρότυπο. 

Γενικά σε εμάς τους Έλληνες μας αρέσει πολύ η Ευρώπη. Τόσο πολύ που την έχουμε ως πρότυπο. Η έκφραση «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη» είναι συνώνυμη του «πρέπει να προοδεύσουμε».

Αλλά σε αυτά τα επτά χρόνια του Μνημονίου αισθανθήκαμε πιο μακριά από την Ευρώπη από ποτέ άλλοτε στη νεότερη Ιστορίας μας. Δεν ήταν μόνο οι επαχθείς μνημονιακοί όροι και η άρνηση ρύθμισης του χρέους που μετέτρεψαν σε κοινό τόπο την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι μάς αντιμετωπίζουν ως παρίες. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα από τα Media και τους πολιτικούς που αναπαρήγαγαν το ρατσιστικό στερεότυπο περί τεμπέληδων και απατεώνων Ελλήνων. Αισθανθήκαμε πολύ μόνοι αυτά τα τελευταία επτά χρόνια.

Επειδή ακριβώς αισθανθήκαμε κι αισθανόμαστε μόνοι, παίρνουμε ανάσες από κινήσεις όπως αυτή της Liberation. Η έγκριτη γαλλική εφημερίδα αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο της στην Ελλάδα με τίτλο: «Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό». 

Η κεντρική ιδέα του πεντασέλιδου αφιερώματος που ακολουθεί, είναι ότι η χώρα μας πρέπει να ελαφρυνθεί από το βάρος του χρέους. Η (έτσι κι αλλιώς) βαρύνοντος συμβολισμού κίνηση της Liberation, αποκτάει ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας μετά τη Γερμανία. Δηλαδή ή έκκληση για ελάφρυνση του χρέους δεν είναι τζάμπα, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά.

Σε αυτά τα επτά χρόνια της μνημονιακής μοναξιάς μας, από τη Γαλλία δεχτήκαμε την περισσότερη φιλία ή τουλάχιστον τη λιγότερη ψυχρότητα. Δεν μπορούμε να μην ευχαριστήσουμε για αυτό. Όχι μόνο ως Έλληνες, αλλά ως Ευρωπαίοι. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και αμοιβαίο σεβασμό.