current views are: 6

19 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:41

Η Τουρκία απασφάλισε και προκαλεί δίχως όριο, σε πολλά μέτωπα

Προ μιας εβδομάδας γράψαμε στο Newpost πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια περίεργη αντίληψη για το διεθνές δίκαιο.

Δημοσίευση 13:41’

Προ μιας εβδομάδας γράψαμε στο Newpost πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια περίεργη αντίληψη για το διεθνές δίκαιο.

Προ μιας εβδομάδας γράψαμε στο Newpost πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια περίεργη αντίληψη για το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή θεωρεί νόμιμο ό,τι συμφέρει την Τουρκία.

Δεν αργήσαμε να δικαιωθούμε γι αυτή μας την εκτίμηση. Όντας παντοδύναμος μετά την καταστολή του πραξικοπήματος πριν από έναν χρόνο και αυξάνοντας τις αρμοδιότητές του μετά το δημοψήφισμα – οπερέτα της 16ης Απριλίου, ο «Σουλτάνος» (κυριολεκτικά όμως) φαίνεται να αυτονομείται πλήρως από το σύστημα ασφάλειας της Δύσης, να αγνοεί διεθνείς οργανισμούς –όπως το ΝΑΤΟ – μέλος της οποίας είναι η χώρα του και να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Τούτο καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι παρά τις αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις για να προστατευτεί η πλατφόρμα γεώτρησης West Capella που βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν επέλεξε να τραβήξει κι άλλο το σχοινί και επιμένει – αφού τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό– με το «έτσι θέλω» να αποκτήσει μερίδιο στην πίτα των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Όμως δεν δημιουργεί μονάχα εμπόδια στην Κύπρο, αλλά θέλει να επεκτείνει με κάθε τρόπο την ένταση και στο Αιγαίο: Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου δίνουν και παίρνουν, το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» από τις 22 Ιουλίου θα «αλωνίζει» στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ενώ η Τουρκία φτάνει στο σημείο να παρενοχλήσει δύο φορές το ελικόπτερο που επέβαινε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε αυτό το κλίμα έντασης η χώρα μας θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο. Να απαντήσει με ψυχραιμία στις προκλήσεις, σε συνεργασία με τους εταίρους – χώρες και διεθνείς θεσμούς– και να καταγγείλει με σθεναρό τρόπο την συμπεριφορά της Άγκυρας