Με την ευχή να μην έχουμε καμία νέα αναζωπύρωση ή άλλη μεγάλη πυρκαγιά ήρθε η ώρα του θλιβερού απολογισμού και της απόδοσης ευθυνών.

Οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να αρχίσουν να καταμετρούν τις ζημιές που προκλήθηκαν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να συνεχίσει το ανακριτικό της έργο να για μάθουμε πως τελικά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα έγινε «παρανάλωμα του πυρός» η μισή χώρα.

Αυτό που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί είναι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας που χάθηκε και θα κάνει δεκαετίες να αποκατασταθεί. Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε σε φυσικούς πνεύμονες πρασίνου είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.

Η αναδάσωση των περιοχών που είναι αναγκαίο να επακολουθήσει πρέπει να έχει τα «μάτια της ορθάνοιχτα» γιατί παραμονεύουν πάντα οι οικοπεδοφάγοι!

Αυτοί που για δεκαετίες μετέτρεψαν σε τσιμέντο δάση απείρου φυσικού κάλλους με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος που για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους έδινε το «πράσινο» φως για να δημιουργηθούν ολόκληροι οικισμοί εκεί που κάποτε υπήρχαν πεύκα!

Άλλωστε οι παλιοί δασικοί χάρτες αποκαλύπτουν αυτή την τραγική πραγματικότητα. Μέριμνα τώρα της Πολιτείας πρέπει να είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Όλοι αυτοί που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, να καίγονται τα σπίτια τους, να χάνουν τα ελαιόδεντρά τους. Για όλους αυτούς η ανούσια πολιτική αντιπαράθεση πάνω από τις στάχτες δεν σημαίνει κάτι. Ας το γνωρίζουν αυτό όσοι προσπαθούν να κάνουν μικροπολιτική πάνω στα συντρίμμια.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων αμέλησαν ή αδράνησαν για να μη ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Η πρόληψη των πυρκαγιών είναι το πιο σημαντικό λένε οι  ειδικοί  σε μια ατάκα που ακούμε επί δεκαετίες. Μάλλον οι πολιτικοί μας ταγοί δεν ακούνε τους «επαΐοντες», δεν εξηγείται αλλιώς η λανθασμένη πολιτική του να «ακολουθείς» τις φλόγες όταν το κακό ήδη έχει συμβεί.

Γιατί είτε από αμέλεια , είτε από εμπρησμό, πυρκαγιές θα συνεχίσουμε να έχουμε. Εάν λοιπόν δεν καταστρώσει ένα Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών -όλο το πολιτικό σύστημα μαζί που να τηρείται απαρέγκλιτα ανεξαρτήτως κυβέρνησης- τότε θα παραμένουμε απλώς στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές.