current views are: 13

7 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:41

Να μην μας μείνουν μόνο οι χαιρετούρες και τα ευχολόγια

Η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι οπωσδήποτε μια σημαντική επίσκεψη ξένου ηγέτη στην πατρίδα μας.

Δημοσίευση 12:41’

Η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι οπωσδήποτε μια σημαντική επίσκεψη ξένου ηγέτη στην πατρίδα μας.

Η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι οπωσδήποτε μια σημαντική επίσκεψη ξένου ηγέτη στην πατρίδα μας.

Ο κ. Μακρόν πέτυχε ένα «θαύμα» στην Γαλλική πολιτική σκηνή, αφού στην ουσία χωρίς κόμμα κατάφερε να γίνει ο επόμενος Γάλλος Πρόεδρος κερδίζοντας το «παλιό» και υποσχόμενος μια ισχυρή Γαλλία σε μια διαφορετική Ευρώπη. Ανεξάρτητα από τι θα πετύχει από όσα υποσχέθηκε δείχνει στα πρώτα βήματα του να θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την Γαλλία που μέχρι χθες ξέραμε.

Τα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών θα φανούν σε βάθος χρόνου. Εμάς βεβαίως πρωτίστως θα πρέπει να μας ενδιαφέρει τι θα μπορούσε να πετύχει η πατρίδα μας εκμεταλλευόμενη αυτές τις αλλαγές που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος να επιφέρει. Γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκτήσει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Βερολίνο αφού είναι υπέρμαχος της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βλέπει θετικά την ύπαρξη ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών που θα έχει εποπτικό ρόλο στις οικονομίες των κρατών-μελών και όπως τουλάχιστον δηλώνει (γιατί από λόγια η αλήθεια είναι έχουμε χορτάσει) θέλει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη ανάμεσα στα πλούσια κράτη του Βορρά και τα φτωχά του Νότου. Σε κάθε περίπτωση η κατά παράδοση καλές σχέσεις που έχουμε με τη Γαλλία είναι μια καλή ευκαιρία να δυναμώσουν μέσω αυτής της επίσκεψης και να «εκμεταλλευθούμε» προς το συμφέρον της χώρας μας τα νέα δεδομένα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός «ενδιάμεσος» ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο αφού δυστυχώς για εμάς οι Γερμανοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα «ψυχροί» απέναντί μας. Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει και εμείς να προχωρήσουμε επιτέλους στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την χώρα μας να γίνει ελκυστική για νέες επενδύσεις. Το πολιτικό προσωπικό γνωρίζει ποιες είναι αυτές αλλά χρονοτριβεί επειδή έχουν υψηλό πολιτικό κόστος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει να μην το υπολογίζει, και να προχωρά στην αρχή της θητείας του σε σκληρές αλλαγές στα εργασιακά έχοντας και αυτός πολιτικό κόστος. Η δημοτικότητά του ήδη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του. Ευελπιστεί πως θα δικαιωθεί όταν τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να αποδίδουν. Επειδή στην χώρα μας ακολουθήσαμε ακριβώς την αντίθετη συνταγή χωρίς να δούμε φως στο τούνελ ας ακολουθήσουμε το δικό του παράδειγμα. Αλλιώς θα μας μείνουν οι χαιρετούρες και τα ευχολόγια όπως και μετά από προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις.